Nazisten som teg

”Skrämmande angeläget om vår tids terrorism”

Nazisten som teg

”Vad angår oss Tysklands affärer och nazidrömmar?”....”Det finns kopplingar till Sverige. Styrkan i denna bok är författarnas förmåga att skapa sammanhang och synliggöra en helhet. Det idylliska Sverige står inte bortom det högerextrema våldet” Dag Sandah

Nazisten som teg

”'Nazisten som teg' är en spännande samtidsskildring och en resa in i en skruvad värld där drömmar om att skapa terrorceller i Sverige och Tyskland är i högsta grad levande”

Nazisten som teg

”Naziterror – med stöd av staten” Ann Charlott Altstadt

Nazisten som teg

”Skickligt om nazistisk terrorgrupp i Tyskland [...] Det första kapitlet, som skildrar det sista bankrånet, är suveränt berättat.”

Operation Norrsken

"När Stasi kom till Linköping"

"Under Kalla kriget riktade den östtyska säkerhetspolisen Stasi blicken mot Linköping. Men målet var inte Saab eller flygflottiljen F3, utan Svenska kyrkan. Den skulle infiltreras av en ung teolog från DDR, som med tiden blev Stasis mest framgångsrike agent i Sverige. Christoph Andersson har grävt i tyska arkiv och undrar vad vi kan lära av historien."

Operation Norrsken

"Et umage par"

"Stasi opererede aktivt i Sverige i 1970erne, afslører ny bog. Stasis bagmand var også aktiv i Danmark. Bogen dokumenterer samtidig et tæt forhold mellem Olof Palme og DDRs Erich Honecker."

Operation Norrsken

"Operation Norrsken är ett lysande tidsdokument som sänder kalla kårar utmed ryggraden."

"Operation Norrsken är ett lysande tidsdokument som sänder kalla kårar utmed ryggraden. Christoph Andersson har lagt ner ett omfattande och beundrandsvärt researcharbete bland de bevarade Stasiluntorna för att bringa oss mera kunskap om denna mörka och kalla tid i Europa. För den som är minsta intresserad av samtidshistoria är den ett måste."

Operation Norrsken

"Det är en veritabel thriller han skrivit, Christoph Andersson" /Expressen

""Operation Norrsken" är ett stycke viktig historieskrivning. Inte minst, som Christoph Andersson själv påpekar i förordet, i ljuset av nutidens vapenaffärer med Saudiarabien.

ANNA HELLGREN om en detaljrik och tät agenthistoria"

Operation Norrsken

". Ett lika skrämmande som lysande tidsdokument" /GP

"Det är Sveriges Radio-journalisten Christoph Andersson som i sin utomordentligt intressanta och skickligt berättade Operation Norrsken - om Stasi och Sverige under kalla kriget tar upp fallet med Aleksander Radler. /.../

Operation Norrsken består av sex separata kapitel vilka var för sig kunde ha räckt till en hel bok. Som tidsdokument är den lika skrämmande som lysande, och i genren dokumentärskildringar grundade på Stasiarkiven är den det bästa som skrivits sedan Timothy Garton Ashs gastkramande och självbiografiska The File."
Torgny Nordin

Operation Norrsken

"Jag tycker att den här är väldigt bra. Betyg: 4" /Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

Operation Norrsken

"Christoph Anderssons ambitiösa enträgenhet står inte Stasis långt efter och detaljskärpan är imponerande." /DN

"Christoph Anderssons ambitiösa enträgenhet står inte Stasis långt efter och detaljskärpan är imponerande. Han skriver också både skickligt och medryckande, och resultatet är en krypande känsla av att allt säkert var möjligt att göra för de här illasinnat übersmarta typerna. /.../

Boken är väldokumenterad och har bitvis hyfsat hög thrillerfaktor, men vad den till sist fångar bäst är kanske ändå den där politiska ihåligheten. En verksamhet som i brist på kompassriktning och övergripande mening blivit självgående."
Lars Linder 

 

Operation Norrsken

"Stasi & Sverige - som en actionfilm" /Ystads Allehanda

"Journalist Christoph Andersson har gett sig in i det Kalla krigets dubbla värld och granskat den svenska relationen med östtyska säkerhetstjänsten Stasi.
Forskare och skribent Ella Andrén imponeras av studien och häpnar över den närmast overkliga relationen. Det är svårt att inte få den gamla slagdängan om hur verkligheten överträffar dikten i huvudet när man läser journalisten Christoph Anderssons bok om den östtyska säkerhetstjänsten Stasis relationer med Sverige."

Operation Norrsken

"”Operation Norrsken” är en viktig bok"

"Christoph Andersson har gått noggrant och systematiskt till väga i sitt arbete med boken. Han har gjort ett enormt researcharbete, läst de relevanta Stasi-handlingarna och intervjuat de berörda personerna, oberoende av om dessa befinner sig i Sverige eller Tyskland. ”Operation Norrsken” är en viktig bok, som lär oss något om våra relationer med diktaturer i det förflutna – och förhoppningsvis också något om våra relationer med dagens diktaturer. För visst känns det där med bulvanbolag och vapen märkvärdigt bekant? Hur var det nu med den där vapenfabriken i Saudiarabien?"
Anders Q Björkman

Operation Norrsken

"stoff för romaner och thrillerfilmer som vida överträffar fiktionens konspirationsteorier"

"Christoph Andersson redogör pedagogiskt för Stasibyråkratins turer, och han berättar både om spionernas och angivarnas verksamhet, liksom om dem som föll offer för deras lögner och manipulationer.

”Operation Norrsken” innehåller ett halvdussin olika berättelser, som delvis hänger samman, men som var och en skulle kunnat bli en egen bok, och stoff för romaner och thrillerfilmer som vida överträffar fiktionens konspirationsteorier. Men det viktigaste som blir kvar hos mig efter läsningen är en otäck känsla av att det finns en kontinuitet mellan alla slags svenska regeringar, oavsett tid och politisk färg, som gör att man fortsätter att skydda sina kolleger."
Torbjörn Elensky

Operation Norrsken

"Anderssons fortsatta djupdykning har resulterat i mycket intressant" /Värmlands Folkblad

"Här har Christoper Andersson kunnat ta vid. Han belastas inte av några tysthetslöften och eftersom det har gått att räkna ut vilka åtminstone några av de misstänkta är - Burträskprästen är en, en journalist som arbetade vid den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i politiken en annan - så har han kunnat söka upp och intervjua dem. Det har inneburit att han fått fram nya detaljer som kompletterar tidigare information. /.../

Det finns mycket intressant att hämta i den"
Gunvor Nyman

 

Operation Norrsken

"en blandad kompott av bisarra, sorglustiga men också dödligt allvarliga historier om Sverige under kalla kriget"

"Christoph Andersson samlar i reportagesamlingen Operation Norrsken en blandad kompott av bisarra, sorglustiga men också dödligt allvarliga historier om Sverige under kalla kriget. /.../ Andersson skriver initierat"
Leif Larsson

 

Operation Norrsken

"lättåtkomligt och föredömligt"

"Journalisten Christoph Andersson har många års erfarenhet av den gamla östtyska staten och dess säkerhetstjänsts verksamhet. Han har nu kommit ut med boken ”Operation Norrsken” som på ett lättåtkomligt och föredömligt sätt sammanfattar och informerar om hur denna gren av den östtyska kommunistdiktaturen arbetade i Sverige och mot svenska intressen. Och hur man använde sig av i stort sätt alla medel för att uppnå sina mål. /.../

Christoph Andersson tar upp en rad intressanta händelse och förhållanden som har med stasis verksamhet i Sverige att göra."
Rolf K Nilsson

 

 

Operation Norrsken

"DDR ville svartmåla Sverige"

Operation Norrsken

"Boken sammanfattar ett 20-årigt långt grävande i Stasiarkiven"

"Christoph Andersson (som har tyska som modersmål) har under två årtionden grävt fram massor av tidigare okänd information som legat gömd i de tyska Stasi-arkiven. Materialet avslöjar att Aleksander Radlers spion-verksamhet har varit långt mer omfattande än vad som tidigare framkommit."
Jessica Dhyr

 

Från gatan in i parlamenten

Christoph Andersson kommenterar den nynazistiska härvan i Tyskland

Från gatan in i parlamenten

"en lysande reportagebok"

Från gatan in i parlamenten

”Hoppas du fick med det där på bandet”

"Den 11 december samlades ett par hundra fackligt aktiva vid Slussplan. De protesterade mot extremhögerns årliga manifestation i Stockholmsförorten Salem. Christoph Andersson begav sig dit och tog tempen på yttersta högern efter valet. Läs hans artikel."

 

Från gatan in i parlamenten

"En läsvärd och oroande beskrivning av mörka politiska krafter som kräver tydliga motkrafter" /Norrtelje Tidning

"Det märks att han kan sitt ämne. Christoph Andersson skriver initierat om de främlingsfientliga partierna och deras arbetssätt. /.../
En läsvärd och oroande beskrivning av mörka politiska krafter som kräver tydliga motkrafter" 
Norrtelje Tidning

Från gatan in i parlamenten

"inträngande och skarpsinniga reportage"

"Radiojournalisten Christoph Andersson är i sin väl researchade bok ”Från gatan in i parlamenten. Om extremhögerns väg mot politisk makt” på jakt efter likheterna. I en undersökning som också för honom tätt inpå det halvnazistiska tyska NPD är det emellertid inte Sverigedemokraterna han sätter fokus på, utan de betydligt mer långtgående Nationaldemokraterna. Modigt går han i närkamp med partiet i inträngande och skarpsinniga reportage som inte lämnar något tvivel om att detta är ett parti som aldrig släppt sina rötter i nazismen."
Carsten Jensen (Lars Linder har översatt från danska)

Från gatan in i parlamenten

"Anderssons envishet är imponerande"

"Bitvis ger Från gatan in i parlamenten prov på stor reportagekonst. Att Andersson följt de högerextrema under lång tid gör skildringen oerhört närgången och levande. Regeln är att de högerextrema hatar journalister, som en del av etablissemanget, men han vinner på något vis deras förtroende. Han drivs av en väldigt tydlig och sympatisk önskan att förstå, snarare än att fördöma."
Ola Wihlke

Från gatan in i parlamenten

"en skrämmande läsning"

"Det är en detaljerad historieskrivning över och jämförelse mellan den tyska extremhögern och nationaldemokraterna i Södertälje. /.../
Slutsatserna av Anderssons bok är både oroväckande och uppfordrande. Dels visar han hur mycket tydligare den tyska polismakten försvarar yttrandefrihetens gränser än den svenska. Dels blir skildringen av nationaldemokraterna i Södertäljes kommunfullmäktige under den nuvarande valperioden en skrämmande läsning. "
Gunnar Bergdahl

Från gatan in i parlamenten

"Gunilla Brodrej läser två nedslående böcker om invandrarfientliga rörelser."

Från gatan in i parlamenten

"Mörkhögern görs rumsren av demokratiska partier och medier."

"Christoph Andersson visar hur det politiska etablissemanget undan för undan börjar anpassa sig i retorik och politik. Plötsligt kan det som ansågs extremt i går ses som fullt legitimt i dag. Mörkhögern görs rumsren av demokratiska partier och medier. Det är ingen överdrift att påstå att det är förfärande mycket som påminner om 1930-talets politiska situation. Något som Christoph Andersson också vittnar om i sin reportagebok."

Från gatan in i parlamenten

"en gedigen bok. Den värderar, analyserar, ifrågasätter."

"En av styrkorna i Anderssons reportagebok är att han lyckas påvisa hur odemokratiska grupper använder sig av demokratin för att kunna rasera den – men också i detaljfrågorna, som hur helsvenska daghem i Södertälje skall styras upp äger giltighet, inte minst när dess förespråkare menar att det hela ska bottna i valfrihet. Återigen ställs vi inför de klassiska frågorna – frihet för vem, frihet till vad?
”Från gatan till parlamentet” är en gedigen bok. Den värderar, analyserar, ifrågasätter."
Kristian Ekenberg

Från gatan in i parlamenten

"träffande och koncentrerad fakta"

"Boken innehåller träffande och koncentrerad fakta om det politiska hotet, där de svartvita bilderna hjälper till att konkretisera allvaret. Utan att vara allt för insatt i ämnet, skulle jag vilja påstå att det hela känns högaktuellt. Inte minst handlar det om ansvaret att ta ställning till den problematik som Andersson skriver om."
Therese Bergman

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.