En dag i Delhi

"...en djupt sympatisk och engagerande text om sökandet efter en hållbar identitet och om en svenskhet som i allra högst grad är villkorad."

"Essän En dag i Delhi är en briljant uppgörelse med den egna förnekelsen av de tidiga rötterna, men även med de allt starkare strömningar i vårt samhälle som vill beröva människor möjligheten att ha mer än en tillhörighet. /.../ Den fysiska och intellektuella vandringen i det land som länge var stumt för Aspengren blir till en djupt sympatisk och engagerande text om sökandet efter en hållbar identitet och om en svenskhet som i allra högst grad är villkorad."
Cecilia Nelson

En dag i Delhi

"Ola Larsmo läser en bok om identitet, nation och kultur som han kommer att återvända till många gånger."

"Utan att ha ett specialintresse för Indien kommer jag att återvända till den här boken flera gånger, inte minst på grund av dess öppna tonfall och hur Chetan Aspengren med lugn och tålmodig blick kretsar kring kontroversiella frågor som ”nation”, ”kultur” och ”identitet”."
Ola Larsmo

En dag i Delhi

" ... framför allt är boken en välskriven historisk överblick av något så komplext som det självständiga Indiens uppkomst." /Hufvudstadsbladet

"En dag i Delhi är en livsberättelse som handlar om att hitta sammanhang, att kunna sin historia och värna om den. Det handlar också om rotlöshet och hur vi alla hör ihop i ett myller av kopplingar, men framför allt är boken en välskriven historisk överblick av något så komplext som det självständiga Indiens uppkomst."
Julia Wiraeus

En dag i Delhi

"Det är länge sedan jag läste en så fascinerande personlig skildring, som samtidigt är en balanserad och initierad text om rötter, identitet och politiska processer."

"Det är en typ av "flanörprosa" som jag tycker så mycket om, och i Chetan Aspengrens sällskap möter man en mycket personlig röst och tycker sig samtidigt lära något.

När han mot slutet av boken går från 1800-talets uppror mot det brittiska imperiet rakt in i en diskussion om sitt eget indiska namn Chetan, visar han att pendelrörelsen kan pågå i hela boken och att den gör läsningen lika självklart flödande som texten.

Bokens fina bildmaterial höjer också närvarokänslan."
Thomas Nydahl

En dag i Delhi

""Jag lägger ifrån mig boken. Fylld av ny kunskap, men samtidigt frustrerad över att definitionen av vem som är svensk fortfarande är så inskränkt."

"Henrik Chetan Aspengren håller samman de många trådarna, och han navigerar skickligt mellan det privata och de stora politiska skeendena. /.../

Jag lägger ifrån mig boken. Fylld av ny kunskap, men samtidigt frustrerad över att definitionen av vem som är svensk fortfarande är så inskränkt. Och att det skulle vara så svårt i det nya Sverige som växer fram, att ha ett medborgarskap bortom hudfärg och som rymmer många erfarenheter."
Pernilla Ståhl

En dag i Delhi

Henrik Chetan Aspengren intervjuas i SR Människor och tro

"Att slå rot är kanske det viktigaste och samtidigt det mest förbisedda av människans alla andliga behov". Med Simone Weils ord inleder historikern Henrik Chetan Aspengren sin senaste bok En dag i Delhi.

En dag i Delhi

"Aspengren kan sin historia." Norrköpings Tidningar

"En dag i Delhi ger också en inblick i gårdagens Delhi och det politiska skeendet i Indien. Aspengren kan sin historia. Nu har han tillsammans med hustru och barn återvänt till det land han fötts i men aldrig tidigare levt i och bejakat undertiteln i denna sympatiska bok: Om viljan att slå rot."
Lisa Berg Ortman

En dag i Delhi

"Bokens textväv skimrar intagande av svensk vadmal och indiskt siden."

"I den välskrivna och djupt sympatiska boken finns en genomgående ramhandling. Författaren vandrar under en dag i det Delhi där han bor med fru och två barn. Han berättar om människor han möter, om samtal och platser – på ett sätt som positivt påminner om amerikansk-nigerianske Teju Coles flanerande i New York i romanen "Öppen stad". Under vandringen låter Aspengren associationer och minnen flöda för att återkommande lämna dagdrömmarna och fixera blicken i det Delhi genom vilket han rör sig."

"Bokens textväv skimrar intagande av svensk vadmal och indiskt siden. Den är väl illustrerad av små infällda fotografier."

Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad

Pakistan

Henrik Chetan Aspengren intervjuas i En bok, en författare

Pakistan

"En välkommen introduktion till detta sargade land"

Pakistan

"Han gör det med bravur"

Pakistan

"Finns det något framtidshopp för Pakistan?" VLT

"Nyligen mördades den kände pakistanske journalisten Syed Saleem Shahzad, troligen av säkerhetstjänsten.
Det var ännu en påminnelse om hur Pakistan skakas av politiska mord, religiös extremism, utbredd fattigdom, omfattande korruption och etnisk splittring.

Frilansskribenten och historikern Henrik Chetan Aspengren bodde i Pakistan när hans fru jobbade i huvudstaden Islamabad åt UD. Han är född i Indien och det indiska utseendet gav ingångar till samtal. Aspengren varvar berättelser från människor han mött i huvudstaden och under reportageresor ute i landet med historiska återblickar.

Pakistan bildades för att ledande muslimska politiker inte trodde att ett sekulärt Indien var möjligt. Muslimskt dominerade områden bildade Pakistan. Efter några årtionden delades landet i sin tur när Östpakistan blev det självständiga Bangladesh.

Där finns gott om exempel på människor som genom hängivet arbete försöker förbättra läget för utsatta grupper. Men problemen ter sig enorma. Partierna vill inte utmana jordägarna, traditioner och islamister hindrar kvinnor från att ta plats, staten förmår inte lösa sina uppgifter och militären förblir en stat i staten.

Trots allt tror dock Aspengren att Pakistan kommer att hanka sig fram. Förra ambassadören Ann Wilkens är mer pessimistisk i en småskrift i Världspolitikens dagsfrågor. Hon menar att de religiösa extremisterna är på frammarsch."

Richard Appelbom

Pakistan

"Henrik Chetan Aspengren skildrar skickligt det moderna Pakistans framväxt"

Pakistan

""Pakistan" toppar SvDs sakproslista maj 2011" SvD

"Omvärldens ögon är åter riktade mot Pakistan, landet där Usama bin Ladin valde att gömma sig. Henrik Chetan Aspengrens bok är en vältajmad introduktion till det
mångfacetterade landet. ”Den som inte kan leva med paradoxer och motsägelser ska inte syssla med Pakistan och kanske inte heller läsa Henrik Chetan Aspengrens
utmärkta och informativa bok”"
Carl Rudbeck.

Pakistan

"Den ger en nyanserad bild av en komplicerad verklighet"

"Med stor noggrannhet och mycket välskrivet lotsar Henrik Chetan Aspengren läsaren genom historien och nutiden i ett land där militären äger makten och kupp följts av kupp med politiska mord som medel. På landsbygden härskar storjordägarna över fattigas livegenskap."

Lisa Berg Ortman

 

Pakistan

"Boken är välskriven, språket flyter och man kan utan problem föreställa sig de platser som beskrivs i boken" Nya Kristinehamns-Posten

"När Pakistan hamnar i svenskt blickfång handlar det oftast om katastrofer av något slag. De stora översvämningarna förra året, självmordsattacker, talibaner och våld i olika former, ofta med religiösa förtecken.

Men Pakistan är så mycket mer.

Frilansskribenten och historikern Henrik Chetan Aspengren ger en betydligt mer differentierad bild av det stora landet i Sydasien. Ett land som tillkom 1947 när britterna släppte greppet om sin stora koloni i Sydasien.

Pakistan delades från Indien eftersom muslimerna ville ha en egen stat. I knappt 25 år bestod Pakistan av två geografiska delar. Men Östpakistan, numera Bangladesh, bröt sig loss och bildade ett eget land 1971.

Henrik Chetan Aspengren, med egna rötter i Indien, fick sitt första möte med Pakistan 2007 när han och hustrun Anna bodde där i ett år.

Han har i sin bok sammanställt landets rika historia med en rad gripande människoöden och enkla skildringar ur vardagen.

Pakistan, med sina kärnvapen och religiösa fundamentalister, beskrivs ofta som världens farligaste plats. Där demokratiskt valda regeringar inte har förmått att komma till rätta hög arbetslöshet, jämställdhetsproblem och fattigdom.

Lägg till perioder av militärdiktatur och strider om Kashmir med Indien. Naturkatastrofer, kvinnor som inte känner till sina rättigheter och islamistiska fundamentalister som värvar unga män för sin sak. Pakistan är ett land med många bekymmer. Men Henrik Chetan Aspengrens möten med människor i deras vardag rymmer inte bara frustration och vanmakt utan även förhoppningar om framtiden och glädje.

Boken är välskriven, språket flyter och man kan utan problem föreställa sig de platser som beskrivs i boken. Med ens är läsaren med i Sindh vid det muslimska sufihelgonet Qalanders gravplats eller i en liten by på den Pakistanska landsbygden med en kopp grönt te i handen."

Maria Andersson 

Pakistan

"Osäker framtid för Pakistan"

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.