Blod rödare än rött

"Läsaren måste ha ett hjärta av sten för att inte röras och beröras av Casims och Jamilas levnadsöden ..." /Böckernas Klubb

"I dessa starkt självbiografiska romaner skildrar Asaad hjärtskärande människoöden på en prosa som är ömsom högstämt poetisk, ömsom ungdomligt slängig. /.../

Läsaren måste ha ett hjärta av sten för att inte röras och beröras av Casims och Jamilas levnadsöden, öden snarlika många andra nyblivna svenskars bördiga från Mellanöstern. Det är här Arkan Asaads styrka som berättare ligger, i förmågan att enkelt och konkret kunna synliggöra hur ett familjeliv påverkas av såväl hederskulturens bojor som diskriminering och krig.

Och det om något är väl litteraturens uppgift: att få oss att bli lite klokare, lite mer förmögna att förstå omvärlden och andra människor."
Yukiko Duke

Blod rödare än rött

"En skakande läsning"

"Det är en berättelse om ett samhälle präglat av politiskt förtryck och där förnedring, våld och tvång genomsyrar människors vardag. De vuxnas hårda kroppsbestraffningar av barn både i skolan och i hemmet, inklusive seden att slå barn med tofflor, är en skakande läsning."

Marta Ronne

Blod rödare än rött

Angelägen bok om skuld, förlåtelse och förståelse."

"Asaad har skrivit en angelägen bok om skuld, förlåtelse och förståelse.­ Den blir ett humanistiskt credo, författad på ett naket, nära och ändå ömsint sätt. "

Maria Ehrenberg

Blod rödare än rött

"Asaads berättelse når ända in i hjärtat"

"För att vara en sannfärdig skildring är Blod är rödare än rött också ovanligt mycket av en hjältesaga. Framför allt fadern visar redan från barnsben upp en oräddhet och slughet som saknar motstycke i staden. Men också den övriga familjen bär på liknande drag, vägrar konsekvent att låta sig trampas på. Hade det varit fiktion hade man fömodligen sagt stopp – det här är för mycket, för osannolikt. Men så kräver kanske också världen, sådan den är, mer av människan för överlevnad än vad man kan föreställa sig."

Li Eriksdotter Andersson

Blod rödare än rött

"Med ett språk som flyter lätt behåller Arkan Asaad min uppmärksamhet från första kapitlet till sista."

"Blod rödare än rött är inte bara en berättelse om våld och heder, utan också om smärta och sökande människor. Med ett språk som flyter lätt behåller Arkan Asaad min uppmärksamhet från första kapitlet till sista. Bättre än många andra författare får han till en balanserad skildring av Mellanöstern och det märks att han själv har erfarenhet av de saker som han skriver om."
Sara Abdollahi

Blod rödare än rött

"Stark berättelse om att försonas med sin far" /DN

"Snabbt tecknar Arkan Asaad en bild av ödesdiger ofrihet på första sidorna i uppföljaren till sin självbiografiska berättelse "Stjärnlösa nätter" (2012).

Den handlade om en ung man som just har blivit myndig och chockartat inser att han ska giftas bort under familjens återresa till släkten i Irak.

Casims son Amár, uppvuxen i Sverige, förstår inte varför han ska underkasta sig sin tyranniska far. I ett svagt ögonblick säger han ja för att äntligen få känna sig som en god son. När han sviker löftet leder det till en brytning med hela släkten.

I "Blod rödare än rött" är Amár en vuxen man som vill förstå vad som egentligen format hans far, och varför blodsbanden måste göra så ont."
Ulrika Milles

Blod rödare än rött

"Dramatiska livsöden som baseras på Arkans egen mor och fars öden." /Metro

Stjärnlösa nätter

"Starkt om kampen för ett eget liv" / Skånska Dagbladet

"Stjärnlösa nätter är berättad med en stor innerlighet och det gör den till en gripande och tankeväckande historia som inte handlar så mycket om problem i en specifik kultur, som vad våra krav och åsikter kan tvinga nära och kära att ställa upp på."

Kristina Nilsson

Stjärnlösa nätter

"klaustrofobiskt spännande - och angelägen" /Tidningen VI

Stjärnlösa nätter

"Angelägen roman om rätten att välja sitt liv"

"Skildringen av hur Amàr trasslar in sig i lögner, svek och konflikter med familjen när han försöker ta sig ur den omöjliga situationen är djupt sorglig. Inte minst för Amina, kanske den största förloraren av alla, som tillbringar år av ensam väntan i Damaskus på ett uppehållstillstånd som förhalas av den desperate Amàr, som inte längre ser en älskad kusin, utan en kvarnsten om halsen. Arkan Asaads angelägna historia är bokens stora behållning." Paulina Helgeson

Stjärnlösa nätter

"Stark historia får Arkan Asaads debut att leva"

"... han har ett eget, levande språk och en verkligt bra berättelse, det räcker långt." Ingrid Elam

Stjärnlösa nätter

"Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter” får Maria Küchen att vilja skrika rakt ut."

"Vore jag svensklärare på jakt efter skönlitteratur att sätta i händerna på tonårskillar som aldrig läser, då skulle jag pröva Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter”. Den är så spikrakt och enkelt skriven att jag drar i mig den på en enda inandning. Jag varken kan eller vill sluta läsa fast det gör ont.
/.../
Språkligt, litterärt, är ”Stjärnlösa nätter” en rak enkel rapportbok skriven av en utsatt människa, inte om honom. Man kan frestas definiera romanen som främst en gestaltning av det mångkulturella samhällets barnsjukdomar, men den ger i lika hög grad en bild av manlighet i omdaning."
Maria Küchen

Stjärnlösa nätter

"två goda skäl att läsa den 30-årige takwondomästaren Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter"

"Asaad visar för det första att den så kallade hederskulturen är ett familjärt famntag med skruvstädets betvingande kraft och för det andra att den inte bara drabbar unga kvinnor utan också unga män."
Nils Schwartz

Stjärnlösa nätter

"Hederskulturen inifrån"

"Stjärnlösa nätter är melodramatisk och tillspetsad. Asaad är inte litterärt slipad men berättar känslosvallande, livligt och medryckande om hur en ung man som tror på romantisk kärlek och individens frihet (och vars idol är Muhammed Ali) trotsar faderns och hela släktens hedersbegrepp och förväntningar."
Pia Bergström 

Stjärnlösa nätter

"ett temperamentsfullt och modigt vittnesbörd"

"Stjärnlösa nätter skall läsas som ett temperamentsfullt och modigt vittnesbörd om en både akut och tidlös problematik: dilemmat mellan tradition och autonomi. Dilemmat är en historisk realitet och en levande existentiell sådan för många unga. Idén om äkta kärlek är en mytologi som skall få den västerländska autonomiegoismen att se vackrare ut än den är. Familjehedern är en mytologi som förskönar ett patriarkaliskt och sexistiskt välde av råaste slag. Boken borde kunna bli ett fruktbart diskussionsunderlag på gymnasiet."
Ulf Eriksson

Stjärnlösa nätter

"Osminkat personligt om hederskultur"

"Just för att den saknar litterär utstyrsel blir den mera drabbande, man känner verkligen med Amàr i hans djupa ensamhet och förvirring. Berättelsen talar utifrån  smärtsam erfarenhet om det mångkulturella samhällets obalanser. Det är den starkaste gestaltningen, den fruktansvärda klyvnaden mellan familjelojalitet och fri vilja."
Björn Gunnarsson

Stjärnlösa nätter

"En total närvaro"

"Ja, han är outgrundlig denne 30-årige Arkan Asaad, flerfaldig svensk mästare i den koreanska kampsporten taekwondo, radioman och nu också skribent. Och skriva kan han alltså, rättframt och berörande."
Inger Dahlman

Stjärnlösa nätter

"Rent, starkt och levande"

"Han har en berättelse som så rent och starkt och levande gestaltar skillnaden mellan kulturer att berättartekniska knep är överflödiga."
Tomas Löthman

Stjärnlösa nätter

"särskilt intressant att läsa denna självupplevda berättelse" /DV

"Vi är vana vid att se hedersproblematiken och tvångsgifte som ett problem som enbart drabbar unga kvinnor. Därför är det särskilt intressant att läsa denna självupplevda berättelse."

Stjärnlösa nätter

"Jag kan inte minnas att jag läst en mer rättfram och skakande skildring i ämnet."

"Med enkla medel och ett rakt språk, med inlevelse och hjärta, berättar Asaad om hur en människas frihet kan krossas av hennes ärvda kultur. Och av hennes egen allt mer desperata arsenal av självbedrägerier."
Stefan Whilde

Stjärnlösa nätter

"Det här är en bok som alla borde läsa"

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.