Monster i terapi

”Överlag är det en riktigt lustfylld bok, lika rolig att läsa som den måste ha varit att skriva. Terapisessionerna är fulla av instuckna citat från förlagorna som passar utmärkt i en modern självhjälpsmiljö. Monster i terapi är på samma gång en grundbok i psykopatologi, en tidstypisk relationströska och en lustfylld introduktion till några av världslitteraturens eviga gestalter. Samt en välputsad skrattspegel, förstås, för på terapidivanen är vi alla monster.”

Monster i terapi

”Det är alltså en viktig politisk gärning av Jägerfeld och Strandberg att på ett populärkulturellt intelligent vis fördjupa sig i de litterära monstren. Är det något vi behöver för att stå ut med både den inre och den yttre främlingen, så är det denna insikt: monster är människor, och människor är monster.”

Monster i terapi

”Jag känner mig både intellektuellt stimulerad och underhållen.”

Monster i terapi

”Det blir psykologisk thriller på hög nivå, fylld av dramatiska ordväxlingar, insikter, oväntade berättelsekurvor, hypoteser, brev och dokument som förvandlar läsaren till en aktiv medanalytiker.”

Monster i terapi

”Greppet känns fräscht, fruktbart. Betraktat genom ett nutida terapeutiskt ljus ter sig ibland skräcklitteraturens så kallade monster snarare som missförstådda offer.”

Monster i terapi

”2010-talets roligaste idé.”

Monster i terapi

”Humoristisk fanfictionroman där 1800-talets skräcklitteratur möter 2010-talets populärpsykologi – med mycket att hämta för den sexualhistoriskt intresserade.”

Monster i terapi

”...har kombinerat litteraturen och psykologin på ett innovativt sätt och skapat en befruktad konstart, en fascinerande genrehybrid, eller som man så vill: sitt alldeles eget frankensteinska monster.”

Hemmet

”Strandberg är en mästare på att fylla den svenska vardagen med skräck. Betyg: 5”

Hemmet

”Tillsammans med det samhälleliga panoramat, en aldrig vacklande humanism och en djup förståelse av genren blir 'Hemmet' ett tydligt bevis för att Sverige faktiskt har en ny skräckkung.”

Hemmet

”Trots att ögonen är trötta kan jag inte slita mig från boken. Ett kvitto på att detta är den bästa sortens skräck: inget splatter, utan en smygande känsla som gör att man under läsningen känner sig iakttagen utifrån... Läskigt!”

Hemmet

”Med Hemmet befäster Mats Strandberg sin ställning som en av de främsta svenska författarna i skräckgenren.”

Hemmet

”Mats Strandberg har skrivit ännu en bladvändare där det övernaturliga är skickligt förankrat i en högst påtaglig verklighet.”

Hemmet

”Det krävs inte många minuters läsning innan man inser att Mats Strandbergs skräckroman är briljant.”

Hemmet

”Skräckinjagande, humoristisk och brutalrealistisk på samma gång.”

Hemmet

”Mats Strandberg har en svårslagen förmåga att lyfta fram den svenska vardagen och blanda den med klassisk skräck.”

Hemmet

”Strandbergs förmåga att fånga vardagligheter och miljöer och att forma persontyper vinner över det där smygande, klibbigt övernaturliga.”

Hemmet

”Samtidigt skildrar han på kornet senilas vardag och den frustration och sorg en människa kan drabbas av när en förälder går in i senilitet.”

Hemmet

”Han skräms på ett raffinerat vis. Det är filmiskt, men det är också med ett väldigt fint psykologiskt djup i de personer han porträtterar. Det här tycker jag är en alldeles strålande historia. Betyg: 4”

Hemmet

”Ruggigt bra skräck [...] Suveräna personbeskrivningar och tårögt om gamlas utsatthet.”

Färjan

"... lysande skräckroman ..."

"Mats Strandberg har ofta och öppet uttryckt sin beundran och kärlek för Stephen King. Men det är sällan som inspirationen från den amerikanske skräckmästaren förvaltas lika bra.

Det beror i första hand inte på förmågan att uppfinna skräck mitt i vår mest obetydliga och gråa vardag. Inte på chockeffekternas fantasirikedom heller, för den delen. Eller på skickligheten att skriva så att man till slut sätter på sig träningsskorna och springer genom texten i rasande tempo med blodsmak i munnen.

Bra skräck handlar snarare om klass. Precis som Stephen King har Strandberg en djup förståelse och empati för utsatta och kantstötta människor."
Markus Larsson

Färjan

"Skräck ohoj!"

"Precis som hos Strandbergs förebild Stephen King – när han är som bäst – bygger Strandberg upp spänningen långsamt i kringgående rörelser, genom att låta en lång rad berättaröster framträda i relief mot en hisnande detaljskarp fond.

Läsaren är där, ombord på den sjangserade finlandsfärjan Baltic Charisma, byggd i Split för ett drygt kvartssekel sedan, tillsammans med alla upptänkliga arter i det mänskliga bestiarium Strandberg tecknar med ursäker hand."
Ragnar Strömberg

Färjan

"Framför allt lyckas Strandberg, precis som King, mycket väl med sina personporträtt. Det är med en kärleksfull pensel han målar de färgstarka karaktärerna ombord på Charisma denna mörka novembernatt ..." /Umeå Tidning

Färjan

"Civilisationskritik med bett"

"Här finns ingen klassisk uppdelning mellan onda och goda, eller jagad och jägare. Hoten kommer överallt ifrån och även den man inte tror det om kan tänka gott. Det gör "Färjan" till en mångbottnad skräckis, perspektiven skiftar ständigt och som läsare tvingas man gång på gång fokusera om. /.../

Alltså en roman med hög spänning och med substans, inte bara utsplattad hjärnsubstans även om det också givetvis förekommer – det är rätt geggigt på sina ställen. Men på köpet får man också en dos civilisationskritik när livet på färjan skildras med trängseln vid bufféborden, den orimliga fyllan och taxfreementaliteten."
Maria G Francke

Färjan

"Det kan hända att ditt blod stelnar och att du aldrig vill sätta din fot på en båt igen efter att ha läst denna bok, men gillar du spänning med övernaturliga inslag lär det definitivt vara värt det." /Icakuriren

Färjan

"Mats Strandbergs roman är en välskriven skräckberättelse med flera bottnar." /UNT

Färjan

"Mats Strandbergs nya rysligt bra"

Färjan

"Mats Strandbergs Färjan är skräck med extra allt." /GP

"Tar man bort alla vampyrer och allt splatter från Färjan skulle boken fungera utmärkt som en novellsamling om människor som försöker nå varandra.


De fina växlingarna mellan det övernaturliga och det vardagliga känns igen från Engelsfors­trilogin, som Strandberg skrev med Sara Bergmark Elfgren, men också från förebilden Stephen King. Det här kanske inte är något för Engelsforsfansen men Sveriges skräckentusiaster har anledning att glädjas."
Eva-Lotta Hultén

Färjan

"Nydanande skräck av Strandberg"

"Nydanande spännande skräckromaner är det ont om. Men Mats Strandbergs ”Färjan” är verkligen ett nytt grepp på den klassiska ”Instängd-och-rädd”-genren. Det är mycket skickligt berättat, det skulle kunna vara en roman om människors relationer, om förtvivlan och ensamhet, om folk som söker kärleken och som aldrig får till det."
Tharos Gröning

Färjan

"Hurra för Mats Strandberg och hans realistiska skildring om hur det är att åka Finlandsbåt!" /Jonas Gardell på Twitter

Färjan

"Mats Strandberg har skrivit en av de bästa skräckromaner jag läst på mycket länge." /Folkbladet VK/VF

"Jag blev rädd på riktigt.

Jag blev dessutom berörd på riktigt. Strandberg lyckas med vad få skräckförfattare lyckas med; att förmedla den oerhörda tragedi som ofta ett skräckscenario innebär, vare sig det gäller spöken eller zombies."

Färjan

"... 'Färjan' är en djupt imponerande skräckberättelse."

"Hoppsan. En svensk Stephen King kliver plötsligt fram ur författarduon bakom succétrilogin "Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln". /... / Det är ofantligt skickligt berättat, med respekt och tonträff i varje enskild del."
Lotta Olsson

Färjan

"En klassisk skräckupplevelse" /Ystads Allehanda

"Strandberg är mest känd för att med Sara Bergmark Elfgren skrivit Cirkeln-trilogin, vardagsfantasy riktad främst till ungdomar. Färjan är en helt annan bok, men även här finns humorn, rappheten, de inflikade feministiska markörerna och suget efter att läsa vidare."
Bella Stenberg

Färjan

"Högsta betyget från mig, för en bok som känns som en svensk Stephen King-bok."

Färjan

"Mats Strandberg! LOVE! Ingen kan som han skriva människor och dialog som jag bara suuuuger i mig."

"Jag laddade ner Färjan i fredags kväll efter jobbet och gick sedan inte utanför dörren förrän jag hade lyssnat klart på den. Femton timmar. Femton timmar Färjan-fröjd."

Färjan

Mats Strandberg gäst i Gomorron Sverige

Färjan

"Hur skall det gå? Aaargh! Hur skall jag kunna vänta till imorgon!"

"Det är ett bra urval av personer vi får följa, och Mats Strandberg lyckas väl med att ge dem personlighet. Förväntning och oro förstoras i den annorlunda miljön som färjan utgör. /.../
Boken är oerhört spännande och mycket läsvärd."

Färjan

"Gillar du skräck är höstens första bokval givet. Utan tvekan." /Tara

"Gillar du skräck är höstens första bokval givet. Utan tvekan. En Finlandsfärja fylld av levande döda, må verka övertydligt så det räcker. Men det är både kul och bra. Blodet skvätter, ångesten bultar och apokalypsen ligger lika nära som Åbo. /.../ Han har vuxit till en helgjuten författare, genom succén med "Cirkeln" och de två efterföljarna om Engelsfors. Vad som imponerar mest, är dock hans innerliga och respektfulla personbeskrivningar."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.