En blomma av blod

"Det är ofta en fantastiskt medryckande berättelse"

"Det är ofta en fantastiskt medryckande berättelse, med väl utmejslade karaktärer som försöker ta sig fram i det som kallas en ny värld men är misstänkt likt den gamla. /.../

Jag har ändå svårt att skaka av mig En blomma av blod. Som störst är den när den är som minst, när Ngũgĩ utifrån fyra människors olika erfarenheter, idéer och tillkortakommanden skissar upp en hel ny världs motsättningar och möjligheter."
Björn Waller

Drömmar i krigets skugga

"Ngũgĩs storhet som författare har alltid varit att berätta det stora utifrån det personliga, och sällan har han gjort det bättre än här."

"Ngũgĩs storhet som författare har alltid varit att berätta det stora utifrån det personliga, och sällan har han gjort det bättre än här. Det här är inte en nostalgisk bild av den gamla goda tiden, det är ett hårt liv som skapat en hård framtid."

En blomma av blod

"en lysande historia från kolonialismens hjärta" /Jan Arnald, DN

"När den nu kommer i en komplett och djupt övertygande översättning av Jan Ristarp i Norstedts klassikerserie förtjänar den verkligen sin plats där. Det är en lysande historia inifrån kolonialismens hjärta. /.../
Det är en politiskt arg bok, en roman av sin tid, ett stycke polemisk litteratur där vreden allt som oftast slukar nyanserna, men som ändå som helhet framstår som ett mästerverk i den östafrikanska litteraturen."
Jan Arnald

 

Drömmar i krigets skugga

"en rak, osentimental, historiskt viktig bok utan döda sidor" /Jan Arnald, DN

"Men framför allt är det en berättelse om vägen till orden, till skriften, till berättelsen. Det vi får är en rak men oerhört skickligt berättad version av den klassiska euro­peiska bildningsromanen. Suget efter kunskap, drömmen om lärdom, visionen av visdom - allt är så igenkännbart och ändå inte alls. Ngugi wa Thiong’o lyckas med något så ovanligt som att fånga både det specifikt afrikanska - eller snarare det specifikt kenyanska, det specifikt kikuyuanska - och det allmängiltiga, allmänmänskliga, det som överskrider alla geografiska och kulturella gränser. /.../

”Drömmar i krigets skugga” kan lätt läsas som en överlägsen historiebok. Kanske som obligatorisk läsning i den svenska grundskolan?"
Jan Arnald

 


 

Drömmar i krigets skugga

"Det är en vacker, ömsint och känslofull skildring."

"Det är en vacker, ömsint och känslofull skildring. Ngugi wa Thiong'os berättande bär tydliga spår av muntlig berättartradition, det fantastiska och mytiska ligger alltid nära realismen. Styrkan ligger i att den är på samma gång osentimental och politisk. Wa Thiong'o berättar kärleksfullt om barndomen, men han längtar inte tillbaka utan inger snarare känslan att hela tiden – trots sina 74 år – se framåt med hopp."
Mats O. Svensson

En blomma av blod

"Ngugi wa Thiong'o visar upp makten"

"Ngugi wa Thiong'o visar upp makten; hur det brittiska väldet och maktkoncentrationen fortplantar sig till den nyblivna kenyanska republiken. Medlöpare och angivare blir de nya makthavarna, och vad texten talar om är att makt och korruption inte är bundet till hudfärg utan stammar från det kapitalistiska samhället: du äter eller blir uppäten, som en av bokens desillusionerade karaktärer uttrycker det."
Mats O. Svensson

En blomma av blod

"en mycket stark roman"

"En blomma av blod är således en mycket stark roman, där kärlekens lycka och svek, såren av oförrätter, människors öden och en samhällsdröms undergång ger ett outplånligt intryck."
Bo W Jonsson

Drömmar i krigets skugga

"Thiong’os självbiografi har ett rikt och för oss västerlänningar mycket upplysande innehåll, allt levande åskådliggjort."

"Thiong’os självbiografi har ett rikt och för oss västerlänningar mycket upplysande innehåll, allt levande åskådliggjort. Det hör också till hans styrka att han lyckas förmedla sin berättelse utan hat eller bitterhet."
Bo W Jonsson

 

En blomma av blod

"Att läsa Ngugi wa Thiong'o är att lära sig mer om Afrika och det koloniala arvet." /Nerikes Allehanda

"Att läsa Ngugi wa Thiong'o är att lära sig mer om Afrika och det koloniala arvet. Under uppväxten fängslades och torterades flera medlemmar i hans familj då de kämpade mot den brittiska kolonialmakten. Inom kort kommer även hans självbiografi på svenska."
Måns Uggla

 

Drömmar i krigets skugga

"en intressant resa genom Afrikas 1900-tal i kolonialismens och krigets skugga" /NT

"Drömmar i krigets skugga är en varm och personlig skildring av författarens resa från byn Limuru i Kenya ut i den stora världen, om kärlek, utbildning och religion."
Catrin Villaume Fägerstrand

Drömmar i krigets skugga

"Skimrande memoarer"

"Hans barndomsskildring innehåller friska iakttagelser av förtryck och kampen för utbildning."
Magnus Eriksson

En blomma av blod

"en synnerligen god berättare"

"Wa Thiong’o är en synnerligen god berättare. Hans prosa är konstlöst enkel och rättfram, det är inte de formella eller språkliga experimenten som är hans ämne, utan just berättelsen om en uppväxt i den förra brittiska kolonin Kenya, landet som först 1963 blev självständigt."
Christina Karlstam

Drömmar i krigets skugga

"en alldeles lysande barndomsskildring"

"Nu utkommer wa Thiong’os barndomsskildring Drömmar i krigets skugga i svensk översättning, en bok man mer än gärna rekommenderar till läsning. /.../ en alldeles lysande barndomsskildring som ger läsaren inblickar och kunskaper av ett ganska ovanligt slag, och detta på ett oavlåtligt fascinerande sätt."
Cristina Karlstam

En blomma av blod

"En klassiker väl värd en ny utgåva"

"Ngugi wa Thiong´o har med "En blomma av blod" skrivit en av de stora afrikanska romanerna och nu kommer den ut i nytryck. Det är en välgärning att åter ge ut klassiker som tar upp de stora svåra frågorna i vår tid. /.../

Ngugi wa Thiong´o använder känsla, intellekt och ett frodigt språk för att placera läsaren nära inpå karaktärernas livsvillkor. Det är en klassisk humanistisk samtidshistoria som inte bara beskriver ett skeende utan som också vill påverka läsaren genom sitt uppriktiga engagemang."
Henrik Elstad

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.