Historien om Västfronten

"Nils Fabiansson utmanar vårt slentriantänkande om kriget i sin originella och ohyggligt ambitiösa bok ”Historien om västfronten”."

"Nils Fabiansson påminner om det i en originell och ohyggligt ambitiös bok med den konventionella titeln ”Historien om västfronten”. Han utmanar vår tids slentriantänkande om kriget, vill förstå hur det uppfattades då, tränga bakom klichéerna.

Framför allt har han rest längs den dåtida fronten från Flandern till Elsass, de cirka åttio milen mellan Nordsjön och Schweiz. Han skriver om de legendariska slagfälten vid Ypern, Somme, Marne och Verdun. Om de stora minnesmärkena och krigskyrkogårdarna. Men han letar också efter spår av kriget i sömniga landsortshålor som för länge sedan fallit i glömska."
Jan Eklund

 

Historien om Västfronten

"Nils Fabianssons utgångspunkt är unik"

"Nils Fabianssons bok är en viktig påminnelse om den tid som födde moderniteten som vi känner den."
Lena S Karlsson

Historien om Västfronten

"... Historien om västfronten” (Norstedts), en diger och rikt illustrerad volym om fakta och myter i historieskrivningen om kriget ..."

"I förordet till sin nyutkomna bok ”Historien om västfronten” (Norstedts), en diger och rikt illustrerad volym om fakta och myter i historieskrivningen om kriget, skriver Fabiansson just om vikten av att påminna sig de självbiografiska krigsskildringarnas subjektiva karaktär. /.../

Fabianssons bok är ett resultat av hans intresse för ”lämningarna i landskapet” och andra förbisedda källor som han bokstavligen gräver fram på forna krigsskådeplatser i exempelvis Flandern, Somme och Artois. Här döljer sig också en mängd öden kopplade till Sverige, och som författaren med vederhäftig forskarnit undersöker. Bland annat presenterar han tills nu föga uppmärksammade uppgifter om att runt 50 000 svenskfödda eller svenskättade soldater ingick i USA:s krigsmakt."
Martin Lagerholm

 

Historien om Västfronten

"Sprängkraft kvar i första världskriget"

"För att komma närmre kriget sådant det var innan det blev ”1900-talets urkatastrof” vandrar Fabiansson bokstavligen i skyttegravskrigets spår längs den gamla västfronten, sinnebilden för världskriget redan när det begav sig och än mer så idag. Det är en rikt illustrerad, intressant och originell resa med många gripande personöden och kunniga utvikningar – varav en del svenska – även om den mindre militärhistoriskt intresserade läsaren ibland får ta sig igenom detaljerade beskrivningar av otaliga frontavsnitt, offensiver, gravar och siffror för att hitta dem. I sin jakt på de andra, begravda berättelserna röjer Fabiansson genom glömskans sly, gräver i moss- och jordlager, letar i raserade skyddsrum och i lokalbefolkningens lador."
Lina Sturfelt

 

Historien om Västfronten

"Men Nils Fabianssons bok tar avstamp i vad som syns av Västfronten idag – och det är en riktigt bra lösning."

"Det skulle inte förvåna mig om boken kommer att användas som resehandbok för slagfältsresenärer, men den är mera värd än så. /.../

Fabiansson pekar alltså på vad som hände och händer utefter den linje som brukar kallas Västfronten. Då och nu.
Marianne Westin

Historien om Västfronten

"– Krig generellt och kanske särskilt Andra världskriget är ju det yttersta dramat. Det blir inte mer dramatiskt än så, säger Nils Fabiansson."

Historien om Västfronten

"– Genom att vända på alltihop och gå in från olika små platser och historier som är knutna till dem slipper jag ifrån det förenklade och förljugna."

"Det började med en slumpmässig resa till Verdun 1990 och kunde ha slutat med ett refuserat manus om första världskrigets historia fem år senare. I "Historien om västfronten" tar Nils Fabiansson, redaktionssekreterare på Historisk tidskrift, tag i ämnet igen - den här gången med ett helt nytt perspektiv. /.../

– Genom att vända på alltihop och gå in från olika små platser och historier som är knutna till dem slipper jag ifrån det förenklade och förljugna. Varje liten by har sina skyltar, varje lokalinvånare sin berättelse. Platserna längs västfronten är otroligt mättade med historier."
Sara Ullberg/TT

Historien om Västfronten

"... en nypublicerad och väl­dokumenterad bok ..."

"Men i en nypublicerad och väl­dokumenterad bok har Nils Fabiansson, mångårig redaktionssekreterare för Historisk tidskrift, färdats utmed det som var västfronten. Han konstaterar att kriget fördes på flera platser, men att de stridande ländernas största resurser sattes in vid västfronten och att det var här man segrade och förlorade trots det så kallade dödläget.

Fabiansson beskriver också de mer osynliga politiska sår som kriget har lämnat efter sig, vilket är mycket påtagligt i Belgien. Den som följer den aktuella belgiska politiska debatten kan fortfarande höra ett eko av första världskriget."
Annika Ström Melin

Historien om Västfronten

"Att författaren är insatt i ämnet och området råder det inte minsta tvivel om."

"Hans sakkunskap och hans kännedom om platserna är stor och hans personliga engagemang i ämnet genomsyrar boken som bland annat illustreras med ett antal foton han själv tagit på ort och ställe under sina många besök på de olika frontavsnitten.

”Historien om västfronten” är mer än en redogörelse för historiska skeenden. Det är också en slags reseskildring och en personlig betraktelse. /.../

Boken är en kombination av historisk-arkeologisk redogörelse och berättelsen om personliga möten med en svunnen tid. Den visar på hur vi ännu i dag är kopplade till händelserna för 100 år sedan. Det är en viktig bok också i den bemärkelse att den fungerar som inspiration för den som undrar vad vi har för nytta av att läsa historia. Den som läst sin historia ser nämligen aldrig på sin omgivning med samma ögon som tidigare."
Ari Sundberg

 

Historien om Västfronten

"Om man har den här boken med sig i handskfacket till exempel på bilen så hittar man garanterat okända och mer spännande platser." /Vetenskapsradion Historia

"Vetenskapsradion Historias Tobias Svanelid och Urban Björstadius guidar traditionsenligt bland läsvärda böcker och spelvärda spel för alla historieälskare."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.