De unga vi dödar

”Miira-trilogin (är) såväl språkligt som tematiskt en bragd, det är sällan svensk litteratur har den här sortens kraft. Min impuls att begära mer, att inte nöja mig med det givna, är kanske inte heller en så konstig reaktion. Det är ju den hungern som finns i och väcks av Eija Hetekivi Olssons prosa.”

De unga vi dödar

”Eija Hetekivi Olssons val att slutligen skriva fram också den totala maktlösheten gör en redan stark romansvit ännu starkare. I stället för framgångssagan om slagskämpen får vi anhörigskildringen från slagfältet. Den är förkrossande.”

De unga vi dödar

”Eija Hetekivi Olsson gör litteratur av brinnande frågor på ett sätt som sveper med, uppviglar, tänder eldar. De unga vi dödar är ett förbannat bra tidsdokument. En orosanmälan. En vårdkase.”

Miira

"En oförskönad bild av svensk barnfattigdom i vår samtid"

Miira

"Kalla det företagsamhet eller klasskamp, i gymnasieundervisningen borde oavsett benämning berättelsen om Miira ges en plats." /GP

Miira

"Jag kan bara uppmana er att läsa boken. Den handlar om en ung tjej som vägrar foga sig, som vägrar ge upp sin rätt till en framtid." /Dala-Demokraten

Miira

"Jag kommer på vad det är jag har saknat i samtidsprosan: Frontalitet."

"Något av det roligaste med att vara litteraturkritiker är att man ibland, vart tredje år kanske, får läsa en bok man har längtat efter, utan att ha vetat om det. Eija Hetekivi Olssons roman ”Miira” är en sådan bok. Den inleds snabbt, fortsätter rasande, snubblar över sidorna, meningarna är fulla av ordsammansättningar, neologismer och hemmasnickrade lösningar. Språket tar sig fram, precis som Miira, med enorm kraft."
Anna Hallberg

Miira

"Hetekivi Olsson fortsätter att vidga den svenska litteraturens rum och tilltal. Det är en välgärning."

Miira

"Hetsig, fräck och alldeles underbar"

"Eija Hetekivi Olssons uppföljare till sin omskakande och berörande roman "Ingenbarnsland" om barnet Miira är alltså lika intensivt levande som debutboken. Vilken underbar gåva till oss läsare. Tack!"
Inger Dahlman

Fuck skolan

"Stark skolkritik när elever talar fritt i Eija Hetekivi Olssons nya bok."

Fuck skolan

"Den bild som framträder mellan alla de här vittnesmålen är nattsvart. Det är bilden av ett samhälle som håller på att ge upp om de här människorna, om det inte redan gjort det." /Arbetarbladet

Fuck skolan

"Boken är ett monument över hur gränslöst svikna många unga människor i Sverige är." /Martina Montelius

Fuck skolan

"Den politiker som vill ha konkreta förslag på hur det ska gå till kan med fördel läsa boken. Eller själv prata med eleverna – och komma ihåg att lyssna och ta dem på allvar."

Fuck skolan

"Det är rått och ofiltrerat. Men boken visar på en verklighet som faktiskt finns. En verklighet som måste tas på allvar. Nu."

Ingenbarnsland

Katapultpriset 2013 - juryns motivering

"Eija Hetekivi Olssons roman Ingenbarnsland överrumplar läsaren med ett konstruktivt raseri, där de invanda ordboksorden bänts sönder och satts ihop igen i språklig protest. Med lika delar omtanke och aggressivitet är romanen en rapport från villkorslöshetens nollpunkt, ett stycke intensivt frätande litteratur om hur man växer utan att förminska andra, ett bångstyrigt frankensteinfuckyoufinger rakt upp i samhällets bortvända ansikte."

Ingenbarnsland

"Årets absoluta romanskräll" /.../ "en fantastiskt fin klasskildring" /Yukiko Duke, Gomorron Sverige

Ingenbarnsland

Babels bokcirkel om "Ingenbarnsland"

Ingenbarnsland

Eija Hetekivi Olsson intervjuas i SVT Babel

Ingenbarnsland

"en helt nödvändig bok att läsa /.../ framförallt kan hon skriva människan" Yukiko Duke i Gomorron Sveriges boktips till sommaren

Ingenbarnsland

REPORTAGE Eija Hetekivi Olssons roman Ingenbarnsland i Babel

Ingenbarnsland

"en kraft som suger in läsaren, tvingar oss att helt ut dela Miiras förvirrade, förtvivlade hunger och raseri." Alexander Skantze, Tidningen Vi

Ingenbarnsland

"En blivande klassiker!" /Yukiko Duke, Vi Läser 2/2012

"Det är ett sådant ursinnigt driv i den stilsäkra texten, en sådan nattsvart smärta i berättelsen. Det är, helt enkelt, en alldeles strålande debut. En blivande klassiker!"

Ingenbarnsland

"Eija Hetekivi Olsson behöver ingen mognadsprocess i sitt författarskap, redan här sätter hon tonen, och den är mycket originell."

"En debutroman förväntas sällan vara perfekt. Ändå händer det emellanåt att någon skriver en så fantastisk roman att den tar sig igenom bruset och bara skiner för sig själv. Eija Hetekivi Olsson behöver ingen mognadsprocess i sitt författarskap, redan här sätter hon tonen, och den är mycket originell."
Jessica Johansson

 

Ingenbarnsland

"en rolig, skruvad, sorgsen berättelse om 80-talet och samtidigt en arbetarroman från nuet"

"Eija Hetekivi Olssons debutroman "Ingenbarnsland" är en rolig, skruvad, sorgsen berättelse om 80-talet och samtidigt en arbetarroman från nuet."

Ingenbarnsland

"Betyg 5" /Liv Beckström

Ingenbarnsland

"Jag önskar verkligen att Eija Hetekivi Olssons debutroman Ingenbarnsland inte kändes så hjärtskärande aktuell."

"Den här romanen borde läsas inte minst av lärare, socialarbetare, politiker och andra som har möjlighet att hjälpa eller stympa ungar för livet. Det är ingenting annat än skrämmande att den faktiskt utspelar sig under en tidsperiod när välfärdssamhället väl peakade, och att klyftorna bara ökat sedan dess."
Ella Andrén

Ingenbarnsland

"Stark klass-skildring för vår tid"

Ingenbarnsland

"Jag vill ropa hallå Jan Björklund, Erik Ullenhag och Namko Sabuni, läs den här boken!"

"Ingenbarnsland är inte ännu en rapport i romanform om en taskig barndom. Den är något mycket större och viktigare. Jag vill ropa hallå Jan Björklund, Erik Ullenhag och Namko Sabuni, läs den här boken! /.../
Britt Jakobsson

 

Ingenbarnsland

"Väldigt bra!"

"Eija Hetekivi Olsson skriver med ett ordflöde och en intensitet som är både stilsäkert och fängslande. Hon kan miljöerna och låter i berättelsen en samhällsanalys växa fram som stämmer till eftertanke. Väldigt bra!"
Jakob Carlander

 

Ingenbarnsland

"Det är ett rasande, och gripande väl genomfört, porträtt av hur en liten människa gör sig illa på ett samhälle." /Gunilla Kindstrand

Ingenbarnsland

"En ovanligt stark debutroman." /Lars Landström

Ingenbarnsland

"Det här är mer än en lovande debut" /QX

Ingenbarnsland

"Oj, så väl gestaltat"

"Fuckyou-fingret som hon gång på gång riktar mot överheten är så befriande kaxigt att det är omöjligt att inte svepas med och heja på henne. /.../ Samtidigt som min läsning av Miiras vedermödor gör mig upprymd eftersom hon framstår som så rakryggad och levande, gör Ingenbarnsland mig bedrövad. Boken må utspela sig för 25 år sedan men inget tyder på att något egentligen har förändrats. /.../ Ingenbarnsland är en väldigt stark debut. Och jag hoppas verkligen att det gick bra för Miira."
Daniel Åberg

Ingenbarnsland

"Det tränger sig fram och skriker i öronen: Lyssna tjockskalle! Det är så här det är! Fatta!"

Ingenbarnsland

"mycket skicklig och förkrossande debutroman"

"Dessutom är romanens ärende, utan att vara pamflettprosa, mycket politiskt. Hela Miiras tillvaro bygger på att Sverige är ett klassamhälle. Och en påminnelse om det, förklädd till mycket skicklig och förkrossande debutroman, är alltid på sin plats." Rebecka Åhlund

 

 

Ingenbarnsland

"Henne vill jag verkligen läsa mer av!"

"Ingenbarnsland är i sin fräna realism en underbart vital debutroman, fylld av drastisk språklig fantasi, och med ett intelligent genomfört grodperspektiv på det svenska klassamhället för tjugofem år sedan.
Det ser nog inte annorlunda ut i dag.
I en intervju läser jag att Eija Hetekivi Olsson brinner av lust att skriva fler böcker. Så Bra! Henne vill jag verkligen läsa mer av!"
Lennart Bromander

Ingenbarnsland

"Romanen är sprängfylld av underbara nykonstruktioner och oväntade vändningar."

"Romanen är sprängfylld av underbara nykonstruktioner och oväntade vändningar. Att det inte alltid och överallt är problemfritt att leka med språket är dock något som Miira bittert får erfara. Som när hon efter att ha gjort praktik i åttan får i uppgift att skriva om hur det var och vad hon har lärt sig. Hon gör uppgiften, men skriver inte som läraren önskar och får tillbaka texten med följande kommentar:

”Du stökar till det svenska språket och hittar på egna ord. Det ska du inte göra. Du ska följa skrivreglerna.”

Jag anar att Eija Hetekivi Olsson har lånat den episoden, liksom mycket annat i romanen, från sitt eget liv. Och jag hoppas att hon tänker fortsätta att stöka till – och berika – det svenska språket."
Eva Johansson

 

Ingenbarnsland

"Djävulskt starkt. "Ingenbarnsland" en statarroman för vår tid."

"Hennes berättelse är oavvislig i sitt sätt att göra uppväxtskildring: glöm aldrig att barndom, bortom allt lull, handlar om att överleva. Det här är en djävulskt stark debut. /.../
Sällan har jag läst en lika glasklart skarpsinnig, samtida skildring av den extrema utsatthet som oskyddade barn lever i. /.../
"Ingenbarnsland" är en statarroman för vår tid, och kunde gott skapa en politisk debatt om fattigdomen i dag."
Malin Ullgren

Ingenbarnsland

"Hoppfull vrede i romandebut"

"En bultande vrede - det är den som för romanen Ingenbarnsland framåt med sånt jäkla driv - den som sliter och drar i huvudpersonen Miiras flickkropp.
/.../
Vad Hetekivi Olsson bidrar med till miljonprogrogramslitteraturen är sin alldeles egna språkbehandling, den intensiva energi och haltande helhetsyn som det med huvudpersonen så lojala språket skapar.
/.../
Och då är Miiras vrede en så underbart hoppfull kraft som slår sig fram i den snåriga skog av tafsande vuxna män, hånskrattande lärare och grå utsatthet som vill stoppa henne från att sticka näsan utanför betongghettot och slå världen med häpnad."
Jenny Aschenbrenner

Ingenbarnsland

"drastiskt uppskruvad och språkligt påhittig"

"Ingenbarnsland drivs av både berättarlust och vilja till uppgörelse, den är drastiskt uppskruvad och språkligt påhittig. /.../
Jag har svårt att lämna den mognande alltmer seende Miira, hennes kamp med sin stolthet och explosiva temperament och den gradvisa ”invecklingen” i ett ”perverst vuxensamvete” Jag hoppas helt enkelt på en lika känsloladdad fortsättning."
Pia Bergström

Ingenbarnsland

"Det är ett våld som, kombinerat med det levande språket, faktiskt gör mig lycklig."

"Det är så skönt att läsa om en städerska och en Volvoarbetare/fastighetsskötare som varken är avgrundsapatiska, alkoholister eller lever i en misshandelsrelation. Berättarrösten i den här boken är ingen deprimerad masochist med smygnarcissistiskt skuldbeläggarbehov, vilket en berättarröst enligt den billigaste konventionen för litterär underklasskildring i samtidslitteraturen förväntas vara.

Hetekivi Olsson har skrivit fram en ursinnig flicka i en värld där flickors våld leder till framtida framgång på ickevåldets område. Det är ett våld som, kombinerat med det levande språket, faktiskt gör mig lycklig."
Aase Berg

 

Ingenbarnsland

"Rasande röst från förorten"

"- Min bok är inte skriven till en specifik grupp av människor. Den handlar om oss alla, om förortsliv upplevt utifrån ett barn- och elevperspektiv och den är till för alla."
Erika Josefsson/TT Spektra

Ingenbarnsland

"synliggör samhälleliga maktstrukturer."

"I Ingenbarnsland går Hetekivi Olsson mycket långt i denna riktning. Och det är i huvudsak härigenom som Ingenbarnsland blir en politisk roman. Genom att tematisera den position från vilken romanen beskriver världen – en position som är underordnad, men också präglad av vägran att acceptera maktens världsbild och av en stark vilja till uppror – synliggör Hetekivi Olsson samhälleliga maktstrukturer."
Magnus Nilsson

 

Ingenbarnsland

"varje mening rör om i läsaren med sin brutala rättframhet och energi"

"Eija Hetekivi Olsson har ett alldeles eget uttryck där Göteborgsdialekt och vitsar blandas med råheter och finska svordomar, och varje mening rör om i läsaren med sin brutala rättframhet och energi. Att läsa Ingenbarnsland är som att slungas runt i en centrifug. Världen är inte sig lik efteråt.
"Camilla Nilsson

Ingenbarnsland

"Flammande debut mot segregationen"

Ingenbarnsland

Eija Hetekivi Olsson intervjuas i Studio Ett

Ingenbarnsland

"Det här är bara början"

Ingenbarnsland

Eija Hetekivi Olsson medverkar i SR P4 Dokumentär Klass - tur och retur?

"Jag visste inte att klass kunde vara så påtaglig och smärtsam innan jag fick insyn i den andra sidan. Som ung intalade jag mig att klass tillhörde det förflutna. Att min mamma och de andra arbetarna som studerade och gjorde ”klassresan” under det svenska folkhemmets tid var de första och sista. Men nu. Skillnader jag valt att blunda för framstår så brutalt. Ämnet klass kan vara så känsligt. Svettigt. Oavsett sida.

Redan som barn under 1980-talet väcktes Eija Hetekivi Olssons ilska mot klassamhällets sneda villkor."

Ca 15 min in i programmet. P4-dokumentär av Jonna Berglund.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.