Livets härlighet

"Michael Kumpfmüller lämnar mytbildningen därhän och låter Dora Diamant och Franz Kafka framträda som två verkliga personer"

Livets härlighet

"en underbar berättelse" /Dala-Demokraten

"Livets härlighet är en underbar berättelse om kärlek som inte söker sitt och en paradoxalt livsbejakande skildring om två människor i dödens skugga - en trösterik bok att förgylla höstmörkret med."
Lena S. Karlsson


 

Livets härlighet

"'Livets härlighet' är en glädjefylld och vemodig roman."

Livets härlighet

"en finstämd och verklighetsbaserad liten berättelse"

"Vi befinner oss alltså långt ifrån allt vad kallsvettig oro och kafkaeska prövningar heter. Istället en gestaltningsmässigt balanserad, ömhjärtad och universellt giltig historia om livet, skrivandet och kärleken mot fonden av en annalkande död."
Martin Lagerholm

 

Livets härlighet

"Språket i romanen flyter fram i sprucken skönhet, ödmjukt översatt av Lars W Freij" /DN

"Ända blir romanen aldrig sentimental, aldrig sliskig. Kumpfmüller har försökt skriva om en lycklig Kafka, och kanske var också den verkliga Kafka en lycklig människa. Ibland tror jag att förutsättningen för att skriva riktigt bra, mörka texter är att vara fullblodsoptimist. För att svärtan ska få kraft, bör den innehålla desperation snarare än depression. Depression drar ner läsaren medan förtvivlan gränsar till hysteri och hysteri till upprorisk livsglädje. Man anar att Kafkas sinne för det helvetesabsurda kräver en desperat livskraft, en försoning med förtvivlan. I Kumpfmüllers roman följer denna sinnesstämning de älskande ända in i döden."
Aase Berg

 

Livets härlighet

"En ömsint återgiven kärlekshistoria" /Norra Skåne

"Livets härlighet är trots allt en mycket ljus och vacker kärlekshistoria och framför allt en roman om livet och döden, om kärleken och skrivandet. Kumpfmüller spekulerar alltså och diktar men gör det väldigt bra, så bra att denna ömsint återgivna kärlekshistoria kommer att bli en skimrande pärla i tysk litteratur. Det finns en närhet i författarens gestaltning av smärtan och vemodet hos de båda älskande, en närhet som ger nerv och autenticitet åt hela romanen."
Thomas Almqvist

 

Livets härlighet

"en intensiv och lågmäld skildring av Kafkas sista stora förälskelse och av hans sista år på jorden"

"”Livets härlighet” är snarare en intensiv och lågmäld skildring av Kafkas sista stora förälskelse och av hans sista år på jorden. Den kan mycket väl läsas utan kännedom om Kafkas liv och verk. /.../

Det är hjärtskärande, som sagt. Men också berättat med en välgörande distans. Framför allt är porträttet av Dora intensivt levande. Någon kommer kanske tycka att hon är ännu en i raden av kvinnor som utplånar sig själva för att tjäna en stor författare. Men i Michael Kumpfmüllers bok är hon både stark och passionerad, självutplånande och självständig."
Åke Leijonhufvud

 

Livets härlighet

"Ömsint berättelse om kärlekens kraft" /Ljusdals-Posten

"Michael Kumpfmüllers berättelse om Franz Kafka och Dora Diamant skildrar Franz Kafkas sista år i livet. Det är en vacker, gripande och ömsint berättelse om kärlekens oövervinnlighet i en svår tid."
Christer Nilsson


 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.