Emily Dickinson och vulkanerna

”Holmström får mig att tänka på Sara Danius. Här finns samma obekymrade, glada och kolossala beläsenhet i kombinationer som gör läsningen lika obekymrad. Emily Dickinson och vulkanerna är en mycket välformulerad och oavlåtligt intelligent bok, men mer än allt är den en vemodig illustration av litteraturvetenskapens maktlöshet inför författandets mysterier. Emily Dickinson skrev utanför sin tid, hur kom hon egentligen in i vår?”

Emily Dickinson och vulkanerna

”Författaren och litteraturvetaren Josefin Holmström visar i sin bok att hon har en särskild fallenhet för att läsa Dickinsons dikter. Hon tolkar dem med intelligens och intuition och strör ut kiselstenar längs stigen åt andra.”

Samuel är mitt namn

”En smått mirakulös ögonöppnare”

Samuel är mitt namn

”Svindlande vackert och starkt poetiskt” Dan Sjögren

Samuel är mitt namn

”Hon är inte bara säkert förankrad i sitt idéinnehåll, hon skriver också med ett driv som för läsaren framåt i ett lågintensivt tempo, och hennes lite högtravande stil blir sällan bara dekoration.” Annina Rabe

Samuel är mitt namn

”I sin andra roman diktar Josefin Holmström fram en lyriskt berättad historia om ljus, skuggor och mörker”. ”…en helgjuten och språkligt upphöjd berättelse med hög litterär spännkraft”.

Samuel är mitt namn

”… varje sida i romanen skildrar ingående och livfullt mörker och ljus och rörelsen dem emellan.”

Samuel är mitt namn

”På ett jordnära, men semantiskt perfekt språk berättar Josefin Holmström om Samuels liv och öde. Personportätt och miljöskildringar är strama men träffande.

[...]  Romanen är enkel och saklig, men det är ett bedrägligt sken, för under ytan vibrerar det av livsviktiga sanningar.”

Antarktis

"Mycket trovärdig och fängslande natur- och personskildring" /Dagen

Antarktis

"Utmärkt och sparsmakat språk i Josefin Holmströms debutroman"

"Romanen Antarktis vilar liksom den geografiska sydpolen på fast och egen grund, och här finns en utmärkt och sparsmakad konkretion i språket som lovar gott.

Josefin Holmström vet att det räcker med att säga ”Arméns hudsalva” för att mana fram bilder av blizzarder och kindblästrande isnålar, och sådana författare läser man gärna."
Petter Lindgren

Antarktis

"Grymt hantverk ger värme åt Antarktis"

"Antarktis är alltid Antarktis. En värld av kyla och is dit mänskor kommer med ett ärende. Ett tydligt formulerat mål som tagit dem till vad som väl kan kvalificeras som en av världens mest ogästvänliga platser. Men trots detta, trots kylan och den tjocka isen vars sprickor bara väntar på att någon ska falla igenom dem, är Josefin Holmströms Antarktis fyllt av värme. Texten är ibland humoristiskt lekfull, ibland smärtsamt poetisk. Alltid ärlig och, framförallt, oerhört snygg."
Alexander Stinggård

Antarktis

"Lovande litterär debut med hög densitet" /Gotlands Tidningar

"Det är så här god litteratur arbetar.Man sugs mer och mer in i den här berättelsen. Den är oerhört skickligt komponerad och dess språk gnistrar i de vita isvidder som målas upp. Sällan har jag sett snö, is och kyla så raffinerat och i all sin nakenhet poetiskt beskrivet. Som om författaren var en ny fröken Smilla."
Håkan Anderson

Antarktis

"en lovande debut i dess bästa betydelse"

"... en lovande debut i dess bästa betydelse, och med det menar jag att det finns anledning att se fram emot nästa roman, som inte nödvändigtvis behöver handla om Antarktis."
ÅM Hellman

Antarktis

"Klart och skarpt om is och sorg"

"Antarktis är en roman om sorg men jag blir glad när jag läser den. Josefin Holmström skriver klart, kyligt och skarpt som det polarklimat hon skildrar och ransonerar noga och tålmodigt ut historien Där Robert Falcon Scotts och Gertrudes resa når sin slutpunkt har Holmströms exkursion på det skönlitterära fältet förhoppningsvis bara börjat."
Mikaela Blomqvist

Antarktis

"Vackert minnesarbete över Antarktis"

"I luftiga prosastycken lyckas Holmstrand inrymma alla dessa berättelsers spår och motstridigheter till ett vackert minnesarbete på en av de kargaste platserna på jorden."
Anna Nyström

Antarktis

"Omskakande och meditativ läsning" /Smålandsposten

"Att läsa Antarktis är både omskakande och meditativt. Holmström speglar brutalt Gertrudes skakningar av det förflutna i Scotts ärelystnad och fotspår, samtidigt som hon manar fram en fin språkmelodi med starka bilder. Det är bilder som stannar kvar även när Holmström satt punkt."
Jonna Fries

Antarktis

"Hennes Antarktis förtjänar all respekt." /NT

"Josefin Holmström skriver en korthuggen prosa med stor precision. I denna ordkarghet har hon sprängt in många inbjudande lyriska inslag, som blir desto mer framträdande tack vare den omgärdande sakligheten. För att vara en roman med poetisk strävan är den ovanligt lättillgänglig. Holmström ägnar stort utrymme åt detaljer som skänker skildringarna trovärdighet, och det är uppenbart att författarinnan har lagt ned mycket möda på att ta reda på fakta kring polarexpeditioner."
Camilla Nilsson

Antarktis

"Holmströms har en sällsynt styrka i stilen" /Expressen

"Men Holmströms har en sällsynt styrka i stilen. Prosan är intelligent, klar och klingar ren av den antarktiska kontinentens sorgsna tomhet."
Victor Malm

 

Antarktis

"Finstämt" /DN

"Josefin Holmströms debut är finstämd på ett ganska kargt och allvarligt sätt. Hennes Gertrude skiljer sig från de flesta andra besökare på Antarktis i det att hon varken är på väg mot någonting eller på väg bort. Hon är på väg tillbaka till en dåtid som hon vägrar lägga på is."
Jonas Thente

 

Antarktis

"Raffinerad i ord och tanke"

"Mig har Josefin Holmström med från första sidan. /.../

Josefin Holmström låter med stark medvetenhet romanspråket följa händelserna, observant på detaljer och på livsavgörande vägval. Det känns som om hon hugger fram sin berättelse i is, det riktigt klirrar i texten i vissa passager. Och i andra är texten böjlig, fräck, humoristisk.

Jag är road och förtjust över denna originella debutroman, ovanligt raffinerad i både ord och tanke."
Maria Schottenius

 

Antarktis

"Isen bränner"

"Den förtätning som inledningen saknar tar dock bokens avslutande halva igen, då Holmströms text plöjer genom snö och knivskarp is, då nuets Gertrude och dåets Scott träffas vid slutmålet, då andedräkternas kalla plymer möts och uppgår i varandra – då bränner isen som eld, då flammar bokstäverna. Då är det riktigt bra."
Johanna Gredfors Ottesen

 

Antarktis

"Holmström är en formidabel beskrivare." /Hallands Nyheter

"Finalen är stark. Gertrude och Jonathan går en dag vilse i den fasansfulla kölden och radion fungerar inte. Hon drabbas av den yttersta utmattning, invaderas av en rad drömlika tankar och minnesbilder och genomborras av ohygglig kyla och våldsamt ljus. Men hon tycker samtidigt att Scott är med vid hennes sida och kommer med goda råd.

Där och i den situationen beskrivs också den isolycka som bildar berättelsens botten."
Dan Sjögren

 

 

Antarktis

"Holmström har grepp om varje detalj" /Tidningen Vi

"Holmström har grepp om varje detalj, och utvecklar en vinter- och upptäckarpoetik som påminner om Lotta Lotass, fast med ett läsvänligare tilltal."
Alexander Skantze

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.