”HÄMND ÄR EN STARK DRIVKRAFT”

Lisbeth Salander

 

 

 

 

"Du är måhända intresserad av några ord om mitt tänk kring böckerna.

 

Min avsikt har i mångt och mycket varit att gå motströms vad gäller vanliga upplägg för kriminalromaner. I detta använder jag vissa grepp som vanligen brukar vara förbjudna. Presentationen av Mikael Blomkvist, till exempel, sker uteslutande genom den personundersökning som Lisbeth Salander gjort."


Ur Stieg Larssons brevväxling med Eva Gedin, daterat den 30 april 2004


 

Det har gått mer än tio år sedan Stieg Larsson klev in på Norstedts med sina gröna manuspärmar märkta med Män som hatar kvinnor, ett och två. Allt som har hänt sedan den dagen är en osannolik och helt överväldigande framgångssaga. Det universum som Stieg Larsson skapade engagerade så många läsare att böckerna nästan har fått ett helt eget liv.

 

I augusti 2015, tio år efter Män som hatar kvinnor, ger Norstedts ut den fristående fortsättningen på Millennium, Det som inte dödar oss.

Millenniumtrilogin

Den första boken i Millenniumtrilogin, Män som hatar kvinnor, publicerades 2005 och blev årets stora överraskning i den svenska kriminallitteraturen. Boken belönades av Skandinaviska Kriminalsällskapet med Glasnyckeln som 2005 års bästa nordiska kriminalroman.

 

Året därpå, 2006, publicerades uppföljaren Flickan som lekte med elden och 2007 släpptes den tredje boken, Luftslottet som sprängdes.

 

Millenniumtrilogin har översatts i 50 länder och sålts i mer än 80 miljoner exemplar över hela världen.

Filmatiseringar

Filmatiseringarna av Millenniumtrilogin med Michael Nyqvist och Noomi Rapace i huvudrollerna blev stora publikframgångar. När Guldbaggen delades ut för filmåret 2009 var Män som hatar kvinnor nominerad i fyra kategorier. Filmen vann slutligen tre Guldbaggar för Bästa film (producent Søren Stærmose), Bästa kvinnliga huvudroll (Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander) samt Biopublikens pris (regissör Niels Arden Oplev). Sven-Bertil Taube var nominerad i kategorin Bästa manliga biroll.

 

Uppföljarna, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes, regisserades av Daniel Alfredson och hade svensk biopremiär 18 september respektive 27 november 2009.

 

2011 hade den amerikanska nyinspelningen av Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo premiär i Sverige (manus Steven Zaillian, regi David Fincher). De båda huvudrollerna spelas av Daniel Craig och Rooney Mara.