Millennium 4 - den fristående fortsättningen

Efter många och långa diskussioner om hur man skulle kunna låta Millenniumserien få en fortsättning beslöt vi – Stieg Larssons arvingar, deras agent Magdalena Hedlund och vi på Norstedts – att låta författaren David Lagercrantz få uppdraget att skriva en helt fristående fortsättning på Stieg Larssons böcker.

 

David Lagercrantz följer Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander och flera andra personer vi känner igen från förut i spåren. Han introducerar också nya karaktärer och skapar framför allt en helt ny historia med hjälp av vissa trådar från de tidigare böckerna.

 

Nu kan vi konstatera att David Lagercrantz har överträffat förväntningarna. Vår förhoppning och tro är att alla Millennium-fans i hela världen kommer att vilja läsa vidare om Salander och Blomkvist.

 

I augusti 2015, tio år efter Män som hatar kvinnor, ger Norstedts ut den fristående fortsättningen på Millennium, Det som inte dödar oss.

 

Eva Gedin/Förlagschef och förläggare & Susanna Romanus/Förläggare

Det som inte dödar oss

Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

 

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

 

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

 

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.

David Lagercrantz


Fotograf: Magnus Liam Karlsson

David Lagercrantz, född 1962, är journalist och författare. Han debuterade 1997 med en bok om den svenske äventyraren Göran Kropps bestigning av Mount Everest. En gemensam nämnare för flera av hans böcker har varit att han har skrivit om briljanta personligheter som gått sin egen väg i livet. Detta utmärker inte minst hans senaste roman, den kritikerrosade Syndafall i Wimslow (2009) om den brittiske spionen Alan Turing som knäckte tyskarnas Enigmakod.

 

 

Hans största framgång hittills (och en av de största svenska succéerna på senare år) är boken om Zlatan Ibrahimovic, Jag är Zlatan, som kom ut 2011. Jag är Zlatan nominerades till Augustpriset och till William Hill Sports Book of the Year, och har sålt i miljoner exemplar världen över.

 

David Lagercrantz är bosatt på Södermalm i Stockholm.

Fyra frågor till David Lagercrantz

 

Vad gjorde att du tackade ja till uppdraget att skriva Millennium 4?

 

För att jag inte kunde motstå det. Sedan Zlatanboken har jag fått en ständig ström av anbud på böcker, men jag har haft svårt att tända på något av dem. När den här idén presenterades och jag hämtat mig från den första chocken, trampade jag igång som en tävlingshäst.

 

Vad har varit svårast, respektive roligast?

 

Intrigbygget har varit svårast. Stieg Larsson var en mästare på att skapa komplexa berättelser med många trådar, och det var något jag ville leva upp till. Men det var å andra sidan också det roligaste. Att värka fram berättelsen och känna hur detaljerna föll på plats har varit fantastiskt kul.

 

Vad tycker du utmärker Stieg Larssons stil?

 

Den är saklig och okonstlad. Men det finns något journalistiskt auktoritativt hos honom. Jag fattade tidigt att det bara skulle bli patetiskt om jag försökte härma honom. Jag skriver min egen prosa.

 

Är det samma karaktärer som i Stieg Larssons böcker?

 

O ja, vi har Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander förstås. Och så Erika Berger, Jan Bublanski och hans närmaste medarbetare Sonja Modig. Vi har den hopplöse polisen Hans Faste, Plague i Hackerrepubliken, och många andra. Men vi har också en del nya; Ed the Ned till exempel, säkerhetsansvarig på NSA i Maryland. Och Frans Balder, svensk professor i datavetenskap som flyttat hem från Silicon Valley, och så Gabriella Grane, den skarpa överklassflickan som har hamnat på Säpo.


Boken en hel värld väntat på

Rättigheterna är sålda till 43 förlag (totalt 45 språk) och 26 förlag publicerar boken samtidigt den 27 augusti.

 

Hur mycket kan du om Millennium? Gör vårt quiz!