Kubakrisen, Kennedy och Chrusjtjov

måndag 02 november 2009

Kunskap om vår historia påstås göra nuet mer begripligt. Den sägs också ge möjlighet att undvika att upprepa misstag inför framtiden. På så sätt fungerar historien som ett slags karta som visar var vi befinner oss och även ger kunskaper om hur vi ska ta oss vidare. Naturligtvis är detta en överdriven tilltro till kunskap, eller människor. Enskilda individer och politiska ledare och begår många misstag som påminner om tidigare. Men kanske är det så att misstagen skulle vara fler och grövre utan historiska studier.

Kubakrisen i oktober 1962 är en av de viktiga händelserna under kalla kriget som blev avgörande för relationerna mellan de båda supermakterna USA och Sovjet. Händelseutvecklingen ledde till att president John F. Kennedy och premiärminister Nikita Chrusjtjov stod inför avgrunden – ett kärnvapenkrig. Båda hade personligen deltagit i strider under andra världskriget och förlorat släktingar och kamrater. De hade även stor kunskap om politisk och militär historia. Både Kennedy och Chrusjtjov visste dessutom att USA vid det tillfället hade ett stort övertag när det gällde strategiska kärnvapen. Samtidigt fanns inga garantier för att någon av de båda ledarna skulle fatta ett avgörande beslut som faktiskt ledde till krig. Chrusjtjov svalde prestigen och backade. Det är ett av de stora politiska besluten under kalla kriget. Sedan öppnades vägen för provstoppsavtal och sedan förlorade den sovjetiska ledaren makten, bland annat beroende på prestigeförlusten vid krisen i Karibien.

Nu tror jag inte att den bok som jag har skrivit om Kubakrisen kommer att ha någon som helst inverkan på dagen politiska ledare. Varför då skriva? Jo, det viktigaste är att människor, oavsett maktposition, har möjlighet till kunskap. För dem som tar del av denna blir nuet mer begripligt – och framtiden ljusare.

/Roger Älmeberg

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.