Motivation – drivkraften bakom våra mål

lördag 16 april 2011

Med lust och vilja ger vi oss in i ett nytt projekt, en dröm eller ett önskat mål. Men med tiden börjar motivationsmotorn att hacka och kanske till och med stanna upp helt. “Det är bara att bestämma sig!” får vi höra av vissa i vår omgivning i ett försök att muntra upp oss. Men dessa utrop gör oss bara än mer nedstämda eftersom det får oss att känna oss dåliga och karaktärslösa.

Det är inte så enkelt för oss känslomänniskor att “bara bestämma sig”. Min sambo, som är en människa som drivs mer av sitt förnuft än av sina känslor, bestämde sig för att sluta röka. Han gick från två paket cigaretter om dagen till noll och har hållit det i snart två år. Beundransvärt. Men hans motivation kommer ur tanken, förnuftet och de motiv han tänkte ut innan han bestämde sig. Jag fungerar på ett annat sätt, eftersom jag lever mer med mina känslor och dessa behöver en annan form av näring – motivation.

Vad är motivation? Det finns två olika sorters motivation – den yttre och den inre. Den yttre handlar ofta om belöningar eller hot om straff. Som när vi var små “Om du inte städar ditt rum, så får du inte gå ut och leka”. Eller idag “Om jag inte går till jobbet så får jag ingen lön”. Belöningar är att vända på hotet “Jag får lön om jag går till jobbet!” eller att ge sig själv en belöning för att man har uppnått ett delmål “När jag har tränat idag så ska jag köpa mig själv en bukett gula tulpaner”. Att hitta en yttre motivation är att fylla reservtanken inför resan.
Den inre motivationen är den egentliga bensinen till vår motor. Den grundar sig i en tillfredställelse över vem man är och förtroende för vad man presterar. Här är det viktigt att veta att det är DU som vill uppnå ditt mål. Så när motorn hackar och du känner att motivationen håller på att försvinna finns det några saker du kan pröva för att hitta både den inre och yttre motivationen.

För- och nackdelslista

Ta ett papper och dela in det i fyra rutor. I den första rutan skriver du ned alla fördelar med att uppnå ditt mål. T.ex: Om ditt mål är att gå ned och behålla din vikt, kan fördelarna vara “Bli friskare” “Komma i min gamla sommarklänning” “Börja rida igen” “Få bättre självkänsla”. I nästa ruta skriver du nackdelarna med att uppnå ditt mål “Kan inte äta som jag vill” “Rädd för att misslyckas”. När du gjort det skriver du i nästa ruta fördelarna med att inte uppnå ditt mål; t.ex. “Slipper tänka efter och hålla igen” “Kan fortsätta att äta semlor så ofta jag vill”. Och därefter nackdelarna med att inte uppnå ditt mål “Dålig hälsa” “Ångest över mitt utseende”. Se över vad du har skrivit ned. Vilken ruta har de starkaste skälen? Där hittar du din vilja och din motivation. I rutan med nackdelarna över att nå sitt mål, hittar du dina rädslor som kan lägga krokben för din motivation. Känn ömhet för dina rädslor och var lite extra uppmärksammad på dem. Kanske behöver du ge dig lite tid att arbeta med dem?

Sänk dina krav

När vi sätter upp ett mål har vi ofta ganska höga ambitioner. Vi är på toppen av vår motivation och känner oss inspirerade. Men när motivationen tryter, så känns ditt mål och dina delmål alldeles för höga. Risken är då att du klankar ned på dig själv och då är det lättare att ge upp än att ta nya tag. Kanske du är för hård mot dig själv? Sluta upp med att vara duktig och sänk dina krav. Sätt delmålen på en lägre nivå och se till vad som är rimligt. Du är inte en sämre människa om du är snäll mot dig själv.

Ta en paus

Ge dig själv en paus från dina ambitioner. En dags eller veckas ledighet från strävan och ge dig chans att hitta glädjen. Glädjen är en stark drivkraft. Så länge du själv bestämmer dig för att ta dig ledigt, så har du fortfarande kontroll och tar ansvar över konsekvenserna. Det är inte samma sak som att falla för en frestelse och i efterhand säga att det var en paus.

Beteendeexperiment

Du är en vetenskapsman på en livslång upptäcktsresa inom dig själv. Det du trodde var viktigt för en månad sedan kanske inte är viktigt idag. Eller du kanske förväntade dig att du skulle reagera på ett visst sätt, men det blev tvärtom. Utforska dina gränser och se vad som händer. Pröva att göra tvärt emot vad du brukar göra. Om du brukar falla för frestelsen att äta en kvällsmacka – pröva att göra något annat en kväll. Drick en kopp örtte och stå mot suget och utforska sedan hur det kändes. (Kom ihåg att sug och ångest har samma kurva. Det vill säga - det har en topp när suget är som starkast, men sedan går det över för att försvinna helt. Varje gång du rider känslan hela vägen ut, så blir den lite svagare.)

Belöningar

Ta till den yttre motivationen och fyll på reservtanken. Skriv ned exakt vilka belöningar du ska ge dig själv när du nått dina respektive delmål. Själv gör jag som en adventskalender man gör till sina barn kring jul. När jag bestämt vilka delmål som förtjänar en extra knuff, köper jag små presenter och slår in till mig själv eller stoppar ned en extra slant i ett kuvert att öppnad när jag nått dit. Barnsligt roligt att nå sina mål!

/Maria Helander, författare till Helhetsmetoden  (skriven tillsammans med kocken, matskribenten och kostrådgivaren Cathrine Schück).

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.