Vilma Núñez de Escorcia tilldelas årets Stieg Larsson-pris

torsdag 13 oktober 2011

Vilma Núñez de Escorcia tilldelas årets Stieg Larsson-pris, för sin livslånga insats för mänskliga rättigheter i Nicaragua.

Hon har kämpat för mänskliga rättigheter i centralamerikanska Nicaragua sedan hon var en ung student, under diktatorn Somozas tid. I dag jobbar Vilma Núñez de Escorcia fortfarande för mänskliga rättigheter, som chef för organisationen CENIDH, som hon också har grundat.

"Millenium"-författaren Stieg Larsson drev under sin levnadstid en kamp mot rasism och förtryck, så när hans bror, pappa och Norstedts förlag instiftade Stieg Larsson-priset för två år sedan, bestämde de att det ska gå till en person eller organisation som verkar i författarens anda.

Från och med i år är Stieg Larsson-priset internationellt, och nicaraguanska Vilma Núñez de Escorcia vinner för att hon "rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor".

Stieg Larsson-priset består av 200.000 kronor och kommer att delas ut i Stockholm den 9 november.

Källa: Kulturnyheterna

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.