Datormöss eller datormusar?

onsdag 09 november 2011

”Vilken råtta äter inte ost?” läste ett av barnbarnen någonstans i somras. Svaret var ”dammråttan”. Stor förtjusning. Nästa fråga: ”Vilken katt kan inte jama?” ”Solkatten”, förstås.

Det här satte fart på kreativiteten hos både gamla och unga. Alla har under sommaren bidragit med mer eller mind­re kluriga exempel. Yngre med frågor som: Vilken kråka kraxar inte? (Svar: snorkråkan.) Äldre med sådant som: Vilken anka simmar inte? Syftande på den numera väl i det närmaste utdöda tidningsankan.

Själv slogs jag av hur många sammansättningar vi har i vårt språk där andra ledet i sammansättningen utgörs av benämningen på ett djur. Det förefaller som om mångfalden av klassiska liknelser från djurens värld (stark som en björn, hungrig som en varg, hal som en ål etc.) väl matchas av sådana sammansättningar (metaforiska uttryck). Oftast anger de tillskriven personlig läggning. Latmasken, lipsillen, lortgrisen och mallgrodan känner vi alla till.

Andra djursammansättningar handlar om mänskliga aktiviteter. Dit hör linslusen och härmapan, kanske också hackkycklingen och panelhönan.
En särskild kategori utgör de sammansättningar som förtingligar, det vill säga skapar sådant som totalt för oss bort från varelser av kött och blod. Jag tänker på ord som lathund, sågbock och datormus. Och naturligtvis hör både snorkråka och tidningsanka hit.

Intressant är att vissa av djursammansättningarna är så etablerade i sin överförda betydelse att vi kan använda dem utan förled. Vi sågar ved på bocken och talar utan problem om gårdagens anka i lokaltidningen. Och nog är väl också (dator)musen på väg åt det hållet?

Intressant är också att djursammansättningar av det här slaget, där grundbetydelsen bleknat eller gått förlorad, vacklar när det gäller hur man ska ange flertal. Grundregeln säger att sammansatta ord ska få sin pluralform enligt det senare ledet i sammansättningen, men när det gäller ord i överförd betydelse verkar regeln kunna sättas ur spel. Visst ligger linslusar bättre i munnen än linslöss? Och nog är vi många som föredrar böjningen datormusar framför datormöss? Det finns en stark förebild för ett sådant förhållningssätt: smörgåsarna.

/Siv Strömquist

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.