Dansk och indisk julstämning

fredag 09 december 2011

Igår var jag i Malmös grannstad Köpenhamn och njöt i fulla drag. Få kan som danskarna skapa den där magiska julstämningen. De kallar det för julehygge och i den ingår verkligen hela paketet. Julskyltningarna i varuhusen håller Londonklass och ljussättningen i nöjesparken Tivoli med sin populära julmarknad är så vacker att man nästan börjar gråta. Lägg till det de danska julpsalmerna och en riktig dansk julefrokost med ”en lille en” att skölja ner allt det goda med så kommer man i mitt tycke mycket nära den optimala julkänslan.

Idag ska jag försöka frammana julstämning i blåsiga Skåne när jag ge mig ut på en liten julsigneringsturné bland bokhandlarna. Förhoppningsvis infinner sig också en och annan kund trots ruskvädret. För lika kul som det är att signera när kön ringlar sig lång lika plågsamt är det att sitta i en nästan tom butik och försöka se intressant ut.

I Indien är julen ingen större grej. Däremot är hinduernas motsvarighet diwali, som firas till minnet av Ramas återkomst efter sin exil i djungeln, en högtid som inte går någon förbi. Indierna förbereder sig inför denna fest i ljusets tecken med samma frenesi och hysteri som vi svenskar angriper julen. Affärerna slår försäljningsrekord och man frossar i ofantliga mängder mat, precis som vi gör.
En mycket speciell sak är att alla indiska kvinnor ska köpa ny sari och att deras män måste följa med som smakråd i butikerna. Det finns skildrat i Delhis vackraste händer:

”Tygerna synades kritiskt och vrakades och det dracks sött masala chai i hälsovådliga mängder och efter långt och mödosamt övervägande valdes det till sist ut en sari som sedan skulle prutas ner till rätt pris (vilket kunde ta nästan lika lång tid). Av männens kontrollerat plågade ansiktsuttryck kunde man utläsa att det här var en traditionstyngd procedur som de visste att de var tvungna att genomlida inför varje diwali för att resten av året få vara herrar i sitt hus.”

Med det besöket i saributiken tackar jag för mig efter den här veckan som gästbloggare och önskar er alla en riktigt God jul och ett Naya Saal Mubarak!

Det är hindu och betyder Gott Nytt År!

/Mikael

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.