Hirampriset till Lotta Lundgren!

fredag 27 januari 2012

Matskribenten och kokboksförfattaren Lotta Lundgren tilldelas det nyinstiftade Hirampriset.

Motiveringen lyder: Lotta Lundgrens förhållningssätt till mat är lustfyllt och fritt från konventioner. Hon verkar gå på gudomlig intuition och med stil, grace och en stor portion humor förmedlar hon sin kärlek till maten. Resultatet är snyggt, inspirerande och manar till nytänk i det egna köket – både till vardag och fest.

”Ibland kan man känna ett starkt släktskap med en annan skribents penna, och med Hirams röst klickade jag direkt. Hennes gränslösa humor och rolighet bränner rakt genom papperet. Hirams attityd till matlagning har varit en stor inspiration. Hon är den matprofil jag känt allra störst släktskap med, och därför är det här priset oerhört stort för mig.” säger Lotta Lundgren.


Foto: Pelle Bergström

Priset består av 10 000 kronor, en prisstatyett med Hirams Fru Bråttom, en grafisk mapp från Grafikens Hus, Hirams bästa kokbok, samt ett presentpaket med Almedahls köksdesignserie med Hiram-motiv.

Hiram, alias Märit Huldt, är en av Sveriges största matskribenter genom tiderna. Under 25 år var hon Svenska Dagbladets matredaktör. 2012 skulle hon fyllt 100 år.

Priset delades ut på Gastronomiska Akademiens prisutdelning i Riddarhuset den 21 januari. I juryn sitter Christina Möller (ordförande i Gastronomiska och Måltidsakademiens vänner), Johan Huldt (son till Märit Huldt), Milena Bergquist (författare till Hirams bästa kokbok), Maria Nilsson (förläggare Natur & Kultur) och Carl Jan Granqvist (ledamot i Gastronomiska akademien).

Till pressmeddelandet >>

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.