Böcker, böcker, böcker…

måndag 20 februari 2012

Boken jag hade lånat ut betydde verkligen något för mig.
   Visserligen hade jag den i tre olika uppsättningar. Men ändå. Jag hade av okänd anledning lånat ut just det exemplar av Den allvarsamma leken som jag hade fått av mormor. Jag hade fått den tillsammans med ett gäng andra böcker av mindre betydelse som jag naturligtvis ändå inte kunnat tacka nej till.
   Det gnagde i mig att jag valt att låna ut just det där mormors-exemplaret, när jag lika gärna kunde ha lånat ut någon av de andra. Det som ändå hade sliten rygg till exempel. Eller pocketen som jag nyss köpt för att ha-begäret inom mig väckts som alltid när jag befann mig i en bokhandel.
   Jag borde ha lärt mig vid det här laget. Lånar man ut en bok är risken stor att man inte får den tillbaka.

Redan som liten hade jag böcker överallt. Om somrarna lånade jag böcker. Jag minns den där tystnaden som slog emot mig när jag drog upp dörrarna till biblioteket. Den torra lukten av dammiga bokhyllor, det frasandet ljudet av boksidor som öppnades. Om vintrarna köpte jag böcker. Jag numrerade alla, katalogiserade dem i anteckningsböcker och – lekte bibliotek. Faktiskt. Riktigt nördigt. Fixade egna lånekort, precis som på biblioteket. Sedan kom kompisarna och lånade böcker i mitt eget lilla privata barnbibliotek.

Jag måste köpa en bokhylla till. De jag har är proppfulla av böcker och de sist inköpta har jag tryckt in och lagt ovanpå de överfulla raderna. Det funkar inte längre. Jag kan inte behandla böcker på det här sättet. Det är dessutom inte sådan ordning i hyllorna som jag egentligen vill ha.
   Åh, jag kan inte koncentrera mig på att sortera. Hålet efter mormors exemplar av Den allvarsamma leken gapar svart mot mig och jag försöker låta bli att tänka på den.
   Jag låter blicken följa hyllorna, alla dessa böcker jag läst, alla dessa miljöer jag befunnit mig i. Den särskilda raden med nyinköpta, de som snart ska läsas, oklart än i vilken ordning. Tänker att jag egentligen borde återuppväcka mitt gamla bibliotek och ha lite bättre koll på min utlåning. Hör mig själv sucka. Kanske bor det en oförlöst bibliotekarie i mig.

Den utlånade boken gör fortfarande ont i mig. Kanske kan jag ringa och förklara? Och byta till den med sliten rygg - så jag kan slappna av på det här.
Och så behövs det en bokhylla till helt enkelt. Så får det bli.

/Anna

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.