Det kom ett brev om äppellundar…

tisdag 21 februari 2012

Nacka den 21 februari 2012

Lage,
Jag skriver för att tacka för ditt brev som kom för några veckor sedan och gjorde mig mycket glad.
Först; åh, att få ett riktigt brev. Det händer inte så ofta nuförtiden. 
Sedan, när jag öppnade brevet; innehållet!
Du vet så mycket om min Äppelkyrkogård. När du beskriver äppelodlingen som tillhörde gården du växte upp på ryser jag inombords. Jo, visst talar vi om samma fruktodling!

En kylig höstdag för några år sedan vandrade jag och min man i nationalparken. Det var en tidig morgon i parken. Stigen vi gick ledde oss fram till den gamla övergivna äppelodlingen du beskrev i ditt brev. De vildvuxna äppelträden såg döda ut, men när man lyfte blicken såg man att de hade börjat växa igen i kronornas övre delar. Som om träden vaknat till liv igen efter döden… Fast hela platsen gav mig känslan av kyrkogård. En övergiven kyrkogård för äpplen…

Så satte fantasin igång. Och plötsligt kom ordet till mig: Äppelkyrkogård. Jag sa det högt. Min man såg förvånad på mig. Upprepade ordet jag nyss sagt, förstod inte. Det måste vara en Äppelkyrkogård vi står på, hävdade jag. Ivrigt. Så är det bara. Ser du inte? Jag svepte ut med handen som för att förstärka effekten av vad jag just sagt. En riktig Äppelkyrkogård. Min man såg sig runt. Såg på mig igen. Skakade, överseende, på huvudet. Och log.

Jag gick hem och googlade ordet – det fanns inte – inga nedslag – jag smakade på det igen och det lät spännande… Och otäckt. Äppelkyrkogården. Det var då jag förstod att det var just i den där stämningen jag skulle börja min nästa bok… Och på den vägen är det.

Och det gula huset! Jag har under åren gått förbi det så många gånger, fascinerats av dess läge, hur det vette så vackert söderut mot ängarna. När jag kom dit i somras fanns det inte mer – det var rivet, borta, bara damm och aska kvar.

Lage, tack för att du delade med dig om historien om äppellundarna vid nationalparken. Och för att du berättade att du tyckte att Äppelkyrkogården var en ”fantastisk kriminalroman”!
Och tack för att du skickade ett brev. Det kommer jag alltid att spara.

Vänliga hälsningar
Anna Bovaller

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.