Konsten att ha tråkigt

torsdag 23 februari 2012

Kanske är det rörelsen framåt. Eller tystnaden. Möjligen bristen på intryck. Jag vet inte. Men det är nog den där absoluta tristessen som får hjärnan att tröttna. Hitta på något för att inte bli alltför uttråkad. Jag tror att fantasin väcks ur just den där tråkigheten.

Jag älskar att åka bil. Nej, fel. Jag älskar att köra bil. Och att vara ensam i bilen.  Det är ofta då jag får de allra bästa idéerna till mina böcker. Jag vill åka långt. Under några år pendlade jag från Nacka till Norrköping och körde hemifrån tidiga morgnar. Flera timmar ensam i bilen varje dag. Med radion helt avstängd. Låter det tråkigt? Yes! Det var det! Jättetråkigt! Det var hela finessen. Man trakasserar ingen på mobil klockan sex på morgonen. Och utan radio, ljudbok, musik i hörlurar… hur tråkigt är det inte!?

Utlämnad till mig själv och mina egna tankar. Till att börja med rör de landskapet, den vackra morgonen, trafiken. För att sedan gå över i vardagstankar. Vad ska vi göra i helgen? Köpa till middag… Jag måste komma ihåg att slänga in en maskin tvätt ikväll. Och inte glömma att betala elräkningen som blivit liggande.

Efter ett tag händer det. Hjärnan är rensad från intryck och de mest akuta små vardagsfrågorna avhandlade. Och plötsligt får tankarna plats. Det finns inget som konkurrerar. Ingen stress, ingenting, bara det monotona susandet från bilens motor, solen som stiger på sin bana över himlavalvet. Och rörelsen framåt.
Jag skapar bra i rörelse. Och då menar jag inte alls rörelse på någon löpband på något gym någonstans. Absolut inte, jag är i grund och botten en oerhört lat person. Bland de latare jag känner. Med rörelse menar jag bilens rörelse på motorvägen, den där flygande känslan när man är ensam i bilen en tidig morgon, flera timmar på väg vart som helst...

/Anna  

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.