Finns det giftspindlar i Sverige?

måndag 25 juni 2012

99,2 procent av världens alla spindlar är giftiga, men bara cirka 200 utgör genom sin giftighet ett problem för människan. Giftet hos de flesta spindlar är avsett för insekter och används för att bedöva bytet. Det är troligen så att det inte finns några farliga spindlar i Sverige. Giftighet och spindlar förekommer dock i många vandringssägner, framför allt i äldre litteratur.

Vattenspindelhonan blir stor och är känd för att vara bitsk. Detsamma gäller för honor av kärrspindlarna och korsspindeln och en del andra hjulspindlar. Att bli biten av någon av dessa skulle säkerligen kännas, men ett bett skall ta väldigt olyckligt om chelicererna (mundelarna) skall kunna tränga igenom huden. Det är via chelicererna giftet tränger in i bytesdjuret. Dessa är som regel försedda med en dolkliknande eller kloliknande spets, och giftkörteln, som finns inne i kroppen, töms genom en kanal i denna spets.

I äldre litteratur kan man läsa att säckspindeln, som brukar kallas för taggspindel, Cheiracanthium punctorum (Clubionidae) kan vara dödlig för människan. I mina öron låter detta mycket osannolikt. Det är en i Sverige sällsynt art och den är funnen på cirka 15 lokaler på Öland och en på Gotland. Om man hårddrar det hela kan man säga att för att kunna bli biten av den måste man vara på Öland eller Gotland i ett kärr med stora gräshoppor och krypa omkring på alla fyra mitt i natten. Det lämnar väl bara jourhavande biolog och en handfull till som potentiella offer!

/Lars-Åke Janzon är jourhavande biolog och bokaktuell med Varför kan inte potatisar gå? - en bok med spännande fakta och resonemang för både stora och små.


 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.