Fästingar - vad är de bra för?

Fästingen är en riktig överlevare, till människans stora förtret. Men det bryr sig fästingen inte om. 

måndag 17 juni 2019

Vad är fästingar bra för?

Kort svar: de är helt enkelt väldigt bra på att vara just fästingar!

Ett lite längre svar: fästingar är till för sin egen skull, liksom alla andra arter, och framgång i det här sammanhanget handlar mycket om förmågan att överleva och föröka sig. Och detta lyckas fästingarna mycket bra med. Ur människans perspektiv kanske lite för bra, men det bryr sig fästingarna inte om. De har hittat en egen ekologisk nisch, där de är ytterst framgångsrika. Dessutom har de flera andra funktioner:

  • Fästingar är föda för många djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor, ödlor, spindlar och jordlöpare.
  • Fästingar överför bakterier, virus och mikroorganismer från ett värddjur till ett annat. Fästingar har sannolikt betydelse för regleringen av värddjurspopulationerna.
  • Fästingar fungerar som värd för flera parasitstekelarter som angriper släktet Ixodes. Ixodiphagus (Hunterellus) hookeri, i parasitstekelfamiljen Encyrtidae, är den mest bekanta av dem.

Lars-Åke Janzon är fil. dr i zoologi, och arbetade i 40 år på Naturhistoriska riksmuseet, varav det sista decenniet som jourhavande biolog. Därutöver har han medverkat i ett stort antal vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer och bland annat skrivit böckerna Hur mycket blåst klarar en fluga?Varför kan inte potatisar gå?, Om fåglar i Sverige och Sommarplågor.

249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2015
209 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.