Barock-punk?

tisdag 14 augusti 2012

Den finns en i många läger spridd felaktig uppfattning som innebär att fantasylitteratur i allmänhet förutsätter en värld som i något avseende är ”medeltida”, eller åtminstone framstår på det sättet. Förvisso har mycken fantastik utspelat sig i sådana mijöer – man kan ta både klassiska exempel som Tolkien och modernare som George R.R. Martin med A Game of Thrones och efterföljande böcker. Men det finns många motexempel. I synnerhet är det så idag, när mycken fantastik utspelar sig i omgivningar som snarast är att betrakta som moderna stadsmiljöer.

I min roman Serafers drömmar befinner vi oss visserligen i en alternativ verklighet – det dominerande, fiktiva landet heter Dômweld. Miljön är på många sätt tidsmässigt blandad, men grundstämningen är menad att försöka antyda något slags teknologiskt uppdaterad version av europeiskt 1600- eller 1700-tal (mycket lösligt definierat, och utan några krav på historisk korrekthet – några fördelar får man väl ha av fantasygenren ändå?).
Det har under de senare decennierna varit populärt att skriva så kallad steampunk, alltså fantastisk litteratur som utspelar sig i sammanhang som ofta känns lite 1800-tal, med ångkraft, luftskepp och pilotglasögonon. Serafers drömmar har drag av sådant på många ställen, men huvudomgivningen känns alltså kanske hundra eller tvåhundra år äldre. Barock-punk? Steambaroque? Vingbarock? Min förläggare brukar säga att miljön känns som en blandning av De tre musketörerna, Det sjunde inseglet och The Matrix

Denna miljö gör det naturligt att leka med många frågor kring upplysning, vetenskapens roll, högt uppsatta esoteriker (tänk på John Dee eller den svenske motsvarigheten Johannes Bureus!), hemliga ordnar och annat smått och gott. Men ändå skall man inte underskatta att blanda tider: huvudstaden i det stora riket Dômweld heter inte mindre än Ilion, ett namn som ju pekar mycket längre bakåt i historien. Sådan är också fantastikens stora charm – att olika tider kan få samarbeta för att illustrera ett skeende och några huvudfigurers drivkrafter, mål … och drömmar.

/Ola Wikander

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.