St Ignatius di Loyola, ängel med kvist. Foto av Rebecca Bugge.  

Serafer och keruber

onsdag 15 augusti 2012

Vad är en seraf? Det hebreiska ordet sārāf verkar ursprungligen ha betecknat något slags ormväsen eller liknande. Sannolikt kommer det av ett verb som betyder ”bränna” eller ”brinna”, så att ordet betyder något i stil med ”de som brinner”.

När Jesaja ser de bevingade seraferna i Jerusalems tempel i kapitel 6 av sin bok är det knappast några vänliga änglar han får ögonen på utan snarare en typ av bevingade ormliknande monster. Så här beskrivs scenen i Bibel 2000s översättning:

Det år då kung Ussia dog såg jag Herren. Han satt på en hög och upphöjd tron, och hans mantelsläp fyllde templet. Serafer stod ovanför honom, var och en med sex vingar: med två vingar skylde de ansiktet, med två skylde de kroppen och med två flög de. Och de ropade till varandra:

Helig, helig, helig
är Herren Sebaot!
Hela jorden är full av hans härlighet.

Ropet kom trösklarna att skaka i sina fästen, och templet fylldes av rök. Jag sade:

Ve mig! Jag är förlorad,
ty jag har orena läppar
och jag bor bland ett folk med orena läppar,
och mina ögon har sett
Konungen, Herren Sebaot.

En av seraferna flög fram till mig med ett glödande kol som han hade tagit från altaret med en tång. Med det vidrörde han min mun och sade: ”När detta vidrör dina läppar blir din skuld borttagen och din synd sonad.”

På samma sätt verkar ordet kerub från början ha betecknat en form av lejon- eller sfinxliknande monstervarelse, som bland annat utgjorde delar av utsmyckningen av en tom tron i templet, där Jahve osynligen tänktes sitta (av detta kommer uttrycket ”han tronar på keruberna”, något som bland andra min lärare Tryggve Mettinger skrivit om).

I min roman Serafers drömmar är serafer i och för sig inte ormar (får man hoppas), men deras vingar brinner, som en liten homage till ordets sannolika ursprung. Med ett ord inspirerat från Viveka Heyman kallar jag dem även eldänglar. Och det är nog passande, för vid deras ankomst  kommer världen att förändras … och brinna.

Text av Ola Wikander

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.