Arkan Asaad dubbelt prisad på Bokmässan!

måndag 01 oktober 2012

Som tidigare meddelats har Arkan Asaad tilldelats 2012 års stipendium ur Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare om 50 000 kronor.  

Juryns motivering:
"På ett träffsäkert, drabbande språk återger Arkan Asaad sin berättelse där begrepp som kärlek, sanning, lögn, svek och frihet får nya dimensioner. Det är stor dramatik ur en ung mans synvinkel, som rymmer mörker men också humor och försoning. Asaads skildring är gränsöverskridande, upprörande och belysande."

På Bokmässan tillkännagavs att Arkan också vunnit Sveriges Radios Novellpris 2012 för novellen "Gift mot sin vilja". Priset är på 25 000 kronor.

"Gift mot sin vilja" handlar om en ung man från Kurdistan, som vill bestämma om sin eget liv, medan släkten vill något annat. I novellen läser han ett brev där Migrationsverket där de avslår ansäkan om uppehållstillstådn på hans kusin, som han gifts med, eftersom de fått reda på att äktenskapet inte har ingåtts med fri vilja.

Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna, och Asaad skrev novellen speciellt för Sveriges Radio och är en av fem som nominerades till priset.

Arkan Asaad blev själv bortgift som 19-åring av sin pappa. Runt detta tema kretsar också hans debutroman Stjärnlösa nätter.

– Priset betyder otroligt mycket för mig eftersom det jag skriver om är det så många människor som berörs av, säger Arkan Assad i ett pressmeddelande.

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.