STIEG LARSSONPRISET 2012 går till Maryam Al-Khawaja

fredag 12 oktober 2012

Maryam Al-Khawaja tilldelas Stieg Larssonpriset 2012 för sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Med internet och sociala medier som verktyg har hon med ordets makt och en ihärdig aktivism belyst orättvisorna i sitt hemland. Trots hot och trakasserier mot henne själv och sin familj har hon envist fortsatt arbeta för ett tolerant och demokratiskt Bahrain. Helt i Stieg Larssons anda.

Om pristagaren:
Maryam al-Khawaja föddes 1987 i Syrien där hennes familj levde i exil. Hennes far, Abdulhadi al-Khawaja, var en framträdande människorättsaktivist som tvingats lämna Bahrain, en öststat belägen i Persiska viken, på grund av sin oppositionella verksamhet där. När Maryam al-Khawaja var två år gammal flyttade familjen till Danmark, där de fick politisk asyl och senare danskt medborgarskap. Familjen flyttade tillbaka till Bahrain 2001, när familjen fick amnesti.

2002 grundade Abdulhadi al-Khawaja The Bahrain Center for Human Rights (BCHR). Målet med BCHR är att ”främja demokrati och mänskliga rättigheter i enlighet med internationella normer” genom ”opinionsbildning, utbildning, workshops, seminarier, mediekampanjer och rapportering till FNs olika organ och andra internationella NGOs”.

Maryam al-Khawaja och hennes syster Zainab började tidigt sitt arbete som människorättsaktivister på BCHR. 2008, när Maryam var 21 år gammal, bjöds hon in att vittna inför den amerikanska kongressens Human Rights Commission om den shiitiska befolkningens belägenhet i Bahrain. 2009 tog hon examen från Bahrains universitet med en examen i engelsk litteratur och American Studies. Hon tillbringade sedan ett år på Browns universitet i USA på ett Fulbrightstipendium. När hon 2010 återvände till Bahrain fick hon inte arbeta i landet på grund av sin dissidentstatus och började i stället arbeta på heltid på BCHR.
Maryam al-Khawaja blev ansvarig för BCHRs internationella förbindelser och dess ställföreträdande chef.

I augusti 2010, i samband med nya tillslag mot civila samhällsorganisationer och människorättsaktivister blev Maryam al-Khawaja vittne till att ca 500 människor fängslades. Hon flydde då till London för att undvika att själv bli fängslad. Hon återvände 2011, precis när den arabiska våren nådde Bahrain. Den 14 februari 2011, endast dagar efter Mubaraks fall i Egypten, ockuperade demonstranter Pärltorget i Bahrains huvudstad Manama. Maryam al-Khawaja var en av vittnena i främsta linjen. Hon blev en flitig twittrare och fick snabbt ett stort antal följare och blev en av Bahrainupprorets mest kända röster.

Om priset:
Till minne av Stieg Larsson har Norstedts, tillsammans med hans far och bror, Erland och Joakim Larsson, instiftat ett pris om 200 000 kronor. Priset delas ut till en person och/eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda.
En gång per år utser en oberoende jury pristagaren. I juryn ingår tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl (ordförande i juryn), Sveriges Radiojournalisten Cecilia Bodström, advokat Claes Borgström, författaren Per Olov Enquist, och Kooperation utan Gränsers VD Anneli Rogeman.

TIDIGARE PRISTAGARE
2011 Vilma Nuñez de Escorcia
2010 Anne Sjögren
2009 Tidskriften Expo

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.