Stefan Holm listar sina favoriter ur "Tusen klassiker"

onsdag 16 januari 2013

Stefan Holm, värmlänning och en av världens främsta höjdhoppare genom tiderna, har valt sina favoriter i Tusen klassiker.

Hej,

En sådan här bok innehåller ju egentligen alldeles för mycket för att göra en enda lista, eller kanske framförallt för att göra en lista på blott tio punkter.
Men eftersom 90-talet var det årtionde då jag först blev och sen var gammal nog för att upptäcka och göra det mesta i tillvaron fullt ut så begränsar jag mig dit. Sen är det bara att döda mina älsklingar och skära, kapa och stryka tills blott tio återstår. Och som alltid med sådana här listor: Hade jag gjort den i morgon hade den på många sätt sett annorlunda ut.

MITT 90-TAL

#773 Döda poeters sällskap

Hela den här Carpe Diem-grejen har väl egentligen sedan länge gått överstyr med väggprydnader och allt. Men när Robin Williams klev upp på sin kateder för drygt tjugo år sedan så var det nytt och betydde något.

#782 Simpsons

1999 avgjordes Europacupen i friidrott i finska Lahtis. Det är en helg som kan kommas ihåg för att jag vann höjdhoppet eller för att svenska herrlaget vann hela lagtävlingen. Men det är en helg som de flesta som var där minns för att finsk tv körde Simpson-maraton.

#827 Måndag hela veckan

Det här är en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier samtidigt som det är en film som är väldigt lätt att glömma bort om jag skulle göra en lista över enbart mina favoritfilmer. För det är en film utan coola specialeffekter, tuffa biljakter eller balla slagsmål – å andra sidan är det en film som berättar en helt igenom fantastisk historia, och det räcker alltid långt.

#833 Arkiv X

I Kils AIK hade vi fyra höjdhoppare som tränade ihop i mitten av 90-talet. Alla hade vi, mer eller mindre, något slags fascination för utomjordingar och det oförklarliga. Och även om vi aldrig någonsin såg ett enda av "Arkiv X"-avsnitten ihop så var de en ständig källa till diskussion på våra träningar.

#837 Forrest Gump

Jag är inte helt överens med Forrest Gump i den där chokladaskdiskussionen eftersom jag anser att man precis vet vad man får om man köper en ask choklad. Men om vi bortser från den lilla detaljen så är det här en helt igenom underbar film som det var alldeles för längesen som jag såg och definitivt borde se igen.

#859 Vänner

Tiden när jag slaviskt följde tv-serier är sedan länge förbi. Kanske var just "Vänner" (och "Spin City" som oftast sändes direkt efteråt) den sista serie som jag verkligen försökte se vartenda avsnitt av. Så det finns en väldigt enkel anledning till att jag aldrig svarar fel på en "Vänner"-fråga om jag spelar Quizkampen eller motsvarande.

#865 (What’s the story) Morning glory? – Oasis

Jag vet att många håller debuten "Definately maybe" högre, men det här var den skiva som fick mig att upptäcka Oasis och som jag fortfarande låter förgylla långa bilresor då och då, däremot skulle jag inte ens med en pistol riktad mot tinningen kunna bestämma vilken av låtarna på den som jag tycker är bäst.

#869 Jagged little pill – Alanis Morissette

Det var "Ironic" som var den absoluta favoritlåten medan det dolda spåret ”Your house” blev något slags extra krydda i slutet på skivan. Ilskan, humöret och jävlaranammat i hela skivan var desssutom perfekt som uppladdning inför höjdhoppstävlingar.

#880 High fidelity – Nick Hornby

Det är få böcker som jag läst mer än en gång, den här tillhör dock den lilla kategorin. Det finns dessutom få böcker som kan få mig så sugen på att själv skriva något eget som just "High fidelity" kan. Smart tema för en bok, rappt och skönt skriven. En av mina absoluta favoriter, inte bara på 90-talet utan fortfarande.

#886 Angels – Robbie Williams

Eftersom jag aldrig skulle tagit i en Take That-skiva ens med tång tog det sin tid innan jag upptäckte Robbie Williams. Å andra sidan tog jag igen det med råge när jag väl gjort det. Jag har hoppat höjd till ”Let me entertain you” och sjungit med i allt från ”Angels” och ”No regrets” till ”Strong” och ”Millennium” i bilen.

-----------
-----------

Tusen klassiker finns på facebook >>

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.