Stieg Larssonpriset 2013 går till Svetlana Gannusjkina

fredag 11 oktober 2013

Svetlana Gannusjkina tilldelas 2013 års Stieg Larssonpris för sitt enträgna och modiga arbete för mänskliga rättigheter i Ryssland. Hon har genom att stå upp
för både internflyktingar och migranters rättigheter spelat en avgörande roll i arbetet för ett mer öppet och demokratiskt Ryssland. Trots hot och politisk motvind har hon medverkat i att upprätthålla två organisationer som stöttat och hjälpt människor som dagligen drabbas av diskriminering och politiskt våld. I alla lägen har hon hållit fast vid principen om alla människors lika värde och rättigheter. Helt i Stieg Larssons anda.

Om pristagaren:

Svetlana Gannusjkina är en av Rysslands mest etablerade och välbekanta förkämpar för mänskliga rättigheter. Vid sidan om sin professur i matematik vid Moskvas Universitet blev Gannusjkina i slutet av 1980-talet djupt engagerad i de flyktingar som kom från konflikten i Nagorno-Karabach under det krig som härjade under åren då Sovjetunionen föll sönder. Senare engagerade hon sig också i konflikterna i Tjetjenien.

Stieg Larssonpriset:

Stieg Larsson drev en ständig kamp mot rasism, kvinnoförtryck och för yttrandefrihet. En kamp som utgick från en enkel idé: att varje människa har rätt att vara sig själv. Stieg Larssons engage- mang tog sig uttryck i nyfikenhet, stor analysförmåga, humor och med en ödmjuk inställning till sin omgivning och tron på en bättre värld. Hans övertygelse genomsyrade hela hans liv. Han var yrkes- man, aktivist och en levnadsglad vän. Samtidigt. Han visade genom sin gärning att dessa roller kan flätas samman och att det, om man vill, går att förändra världen med upplysning och ordets makt. 2011 blev Stieg Larssonpriset internationellt.

Till minne av Stieg Larsson har Norstedts, tillsammans med hans far och bror, Erland och Joakim Larsson, instiftat ett pris om 200 000 kronor. Priset delas ut till en person och/eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda.

En gång per år utser en oberoende jury pristagaren. I juryn ingår tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl (ordförande i juryn), Sveriges Radiojournalisten Cecilia Bodström, advokat Claes Borgström, författaren Per Olov Enquist och We Effects VD, Anneli Rogeman.

Tidigare pristagare:

2012 Maryam al-Khawaja
2011 Vilma Nuñez de Escorcia
2010 Anne Sjögren

2009 Tidskriften Expo

Till pressmeddelandet >>NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.