Förbättra din minnesteknik

onsdag 06 november 2013

Man behöver inte vara någon Rain Man för att lära sig partytricks som att memorera tusen decimaler av pi. En minnesteknik som härstammar från romarna och grekerna är den om ett minnespalats. Metoden går ut på att man föreställer sig ett stort hus, med många olika rum, fyllda med möbler eller prylar. Det som ska memoreras (en serie siffror till exempel) placeras ut i rummen och kopplas ihop med ett specifikt föremål. När man sedan ska minnas vandrar man enligt en förutbestämd rutt genom detta imaginära hus.

Den amerikanska journalisten Joshua Foer beskriver i sin bok Moonwalking with Einstein hur han med hjälp av sådana tekniker lär sig att memorera ordningen på de 52 korten i en kortlek efter att ha tittat på dem i totalt en minut och fyrtio sekunder.

Dålig på att komma ihåg namn? Försök koppla ihop namnet på personen du träffar med någon detalj i hans eller hennes utseende (Håkan – hakan). Ju knäppare kopplingar desto lättare att minnas. Detta lärde jag mig av Björn Liljeqvist.

/Linda

----------

Linda Leopold är journalist och född 1979. Hon är chefredaktör på modemagasinet Bon och har tidigare skrivit reportageboken Faghag (2007).

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.