David Lagercrantz skriver en fjärde bok i Millenniumserien!

tisdag 17 december 2013

Vi har fått frågan många gånger. Kommer det fler böcker i Millenniumserien?
Med tanke på att det finns över 75 miljoner läsare över hela världen som har läst och älskat Stieg Larssons böcker är inte den frågan särskilt överraskande.

Under de år som har gått sedan vi gav ut den första boken av Stieg Larsson har vi på förlaget – och Stieg Larssons familj – fått otaliga propåer om idéer för hur man skulle kunna vidareutveckla Millennium på olika sätt, allt från godis och dockor till operaföreställningar. Vi har varit mycket återhållsamma och framför allt sett det som vår uppgift att förvalta böckerna på bästa sätt.

Ett sätt att förvalta är dock att fortsätta levandegöra de karaktärer och den värld som Stieg Larsson skapade med Millennium. Vi har länge tillsammans med Stieg Larssons arvingar som har alla rättigheter till Millennium och karaktärerna i böckerna (hans bror Joakim Larsson och hans far Erland Larsson) diskuterat möjligheten att låta någon fortsätta berättelsen.

I filmbranschen är det inte ovanligt på något sätt att man bygger vidare på befintliga karaktärer eller historier. Som till exempel James Bond, Wallander och Beck. Det har även gjorts med böcker, som exempelvis Borta med vinden, och flera av Jane Austens romaner, med varierat resultat. Just nu ser vi även en våg av så kallad fan fiction, där läsarna själva bjuds in att bygga vidare på kända författares böcker.

Det har snart gått tio år sedan Stieg Larsson klev in på Norstedts med sina gröna manuspärmar märkta med Män som hatar kvinnor I, II och III.  Allt som har hänt sedan den dagen är en osannolik och helt överväldigande framgångssaga. Det universum som Stieg Larsson skapade engagerade så  många läsare att böckerna nästan har fått ett helt eget liv.

Nu har David Lagercrantz åtagit sig det utmanande och spännande uppdraget att skriva en fjärde del i Millenniumserien. Han kommer att följa upp huvudpersoner, persongalleri och de utlagda trådar som finns i de tidigare böckerna, men kommer samtidigt att få ta sig friheten att skapa något eget.

För att svara på en återkommande fråga: nej, detta bygger inte på det omtalade ”fjärde manuset” som Stieg Larsson ska ha efterlämnat. Vi har aldrig haft ett sådant manus att tillgå.

I augusti 2015 kommer Norstedts att ge ut den fjärde delen i Millenniumserien. Vi planerar också en samtida lansering med ett antal av Stieg Larssons förlag i världen.

Vi ser det som ett sätt att bjuda hans läsare på en efterlängtad fortsättning på en fantastisk historia. Men inser samtidigt att vi tar en risk med den här utgivningen. Rätt eller fel – ja, det lämnar vi åt läsarna att avgöra när vi ger ut boken.

Eva Gedin
Förlagschef, Norstedts

---------------------

David Lagercrantz är inte bara en oerhört skicklig författare, han har också genom hela sitt författarskap sökt sig till udda gestalter och komplexa genier. Och han är dessutom väl förtrogen med redaktionella miljöer. Hans goda förmåga att hitta rätt ton och röst, hans breda erfarenhet och hans sätt att engagera läsare i alla åldrar – nu senast i världssuccén Jag är Zlatan – gör honom till ett självklart val.

”Jag är i gång och skriver och det är vansinnigt roligt. Det är en fantastisk värld att stiga in i”, säger David Lagercrantz.

David Lagercrantz debuterade 1997 med boken om äventyraren Göran Kropp. Han har sedan dess skrivit en rad faktaböcker och romaner – bland annat biografin över Håkan Lans, Ett svensk geni, och den kritikerhyllade romanen Syndafall i Wilmslow, om matematikern och kodknäckaren Alan Turing.

2011 utkom Jag är Zlatan, en av de största svenska boksuccéerna i modern tid. Boken nominerades till Augustpriset och William Hills Sport Book of the Year, idrottslitteraturens mest prestigefull pris, och har även blivit en succé världen över. David bor på Söder i Stockholm i samma kvarter där en stor del av handlingen i Millenniumböckerna utspelar sig.

---------------------


För frågor kontakta Eva Gedin, Norstedts
tel: 010 744 20 10, mail: eva.gedin@norstedts.se

För frågor till David Lagercrantz kontakta Tulle Durling, Norstedts
tel: 010 744 21 46, mail: tulle.durling@norstedts.se

För frågor till Moggliden (Joakim och Erland Larsson) kontakta Magdalena Hedlund
tel: 070-669 05 68, mail: magdalena@hedlundagency.se

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.