"Man måste våga vara medmänniska"

tisdag 16 september 2014

"Man måste våga vara medmänniska. Även i en tid när det ses som mycket subversivt", sade pastorn Alejandro Solalinde till mig när vi träffades på hans lilla härbärge för migranter i sydöstra Mexiko.

Han lutade sig fram mot mig i en vit plaststol, medan flygfän kretsade kring en naken glödlampa i taket. Utanför det lilla kontoret förberedde sig ett hundratal papperslösa migranter för natten genom att breda ut filtar på det kala betonggolvet.

"Något i deras resande är väldigt utmanande. De gör uppror mot ett system vi lever i", sade Solalinde tankfullt.

Jag bar med mig hans ord under arbetet med Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar. Och de känns aktuellare än någonsin i dag, efter söndagens stora valframgångar för Sverigedemokraterna.

Jag noterar nu hur handfallna många står inför ultranationalismens frammarsch. Som om det rörde sig om en ny ideologi, en ny politisk kraft, och inte samma gamla ultranationalism – om än en smula omförpackad med ny logotyp – som vi sett i Europa och resten av världen de senaste hundra åren. Mitt råd till er är att byta perspektiv. Följ en gränsbrytare. Ta inte det där "vi:et" för givet. Se nationalismen utifrån, även den som vi faktiskt bär inom oss.

Vi har mycket att prata om.
---------------

Erik de la Reguera är journalist med fokus på utrikesfrågor. Åren 2007–2013 var han Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt först i Buenos Aires och sedan i Mexico City. Han är aktuell med Gränsbrytarna – Den globala migrationen och nationalismens murar.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.