Det här är en del av en ordning

onsdag 17 september 2014

Sent i går kväll satt jag på DN:s nätredaktion och skrev klart ännu en text om en ohygglig händelse som skett vid Europeiska unionens gränser.

Den här gången tros mellan 50 och 100 barn ha dött i skeppsbrottet, enligt Internationella organisationen för migration (IOM). Vittnesmål från två överlevande palestinier tyder på att båten rammades av människosmugglare som ilsknat till på sina oroliga kunder. Fartyget tog in vatten – och sjönk sedan snabbt.

En man ska ha hängt sig på däck för att slippa drunkna. Angriparna skrattade när de lämnade sina kämpande, desperata offer att dö i havet.

Det sammanlagda antalet döda i denna enda händelse tros vara omkring 500. Och hittills i år har minst 2 900 människor omkommit på Medelhavet.

Det är tre gånger så många som i Estoniakatastrofen.

Men i europeisk mainstreammedia utkrävs inget politiskt ansvar.

Ingen tvingas avgå.

Det noteras, men försvinner sedan snabbt i nyhetsflödet.

För det här är en del av en ordning.

Ett system.

Det är det systemet min bok handlar om.
---------------

Erik de la Reguera är journalist med fokus på utrikesfrågor. Åren 2007–2013 var han Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt först i Buenos Aires och sedan i Mexico City. Han är aktuell med Gränsbrytarna – Den globala migrationen och nationalismens murar.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.