Varför är det inte en självklarhet att alla människor ska få resa fritt?

fredag 19 september 2014

Frågan står högst upp i baksidestexten på min bok Gränsbrytarna. Kanske kan den tyckas provocerande – eller åtminstone en smula naiv – i en tid som vår, när politiskt-geografiska gränser skär som skarpslipade knivar över världen.

Men det finns diskussioner som inte kan vänta tills de blir politiskt opportuna eller ofarliga att ta i. Det är av det skälet jag har skrivit den här boken.

För så här är det: vi måste börja prata om rätten till fri rörelse.

Inte bara den som många av oss redan tar för given, och som ger oss rätt att resa fritt inom det land som vi själva är medborgare i. Inte heller enbart rätten till utresa ur ett land, som allt fler stater numera respekterar.

Jag talar om varje människas grundläggande rätt till inresa i ett land. Och dessutom: dennes rätt till rättigheter där, oavsett medborgarskap.

Hur skulle det kunna realiseras? Och vilka konsekvenser skulle det få?

Ekonomisk katastrof och krossad välfärdsstat?

Inbördeskrig och terror?

Slutet för den politiska gemenskapen?

Det är vad ultranationalisterna vill att du ska tro. Men vad tror du själv?

Jag har identifierat ett tiotal bitar i det stora pussel som är vår gemensamma framtid. Men det fattas fortfarande många. Så låt oss talas vid. Följ med och kommentera i bloggen på http://www.gransbrytarna.se/bloggen/, följ kontot https://www.twitter.com/Gransbrytarna på Twitter eller Facebooksidan för Gränsbrytarna (https://www.facebook.com/gransbrytarna) och delta i diskussionen.

Välkommen.
---------------------

Erik de la Reguera är journalist med fokus på utrikesfrågor. Åren 2007–2013 var han Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt först i Buenos Aires och sedan i Mexico City. Han är aktuell med Gränsbrytarna – Den globala migrationen och nationalismens murar.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.