Norstedts återutger två centrala verk av Patrick Modiano

onsdag 15 oktober 2014

Norstedts har totalt gett ut sex verk av Patrick Modiano under åren 1974–1986. Nu återutges två av dem: De yttre boulevarderna (1974 på svenska) och De dunkla butikernas gata (1980).

– Det är två centrala verk i hans backlist. De dunkla butikernas gata fick Goncourt-priset och De yttre boulevarderna Franska Akademiens pris, säger Susanna Romanus, publicistisk chef på Norstedts.

Båda böckerna finns i handeln om cirka två veckor, vackert formgivna av Sara R Acedo.

I De yttre boulevarderna beslutar sig en ung man för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka till tiden för den tyska ockupationen. Sökandet efter den undflyende fadersgestalten går vidare och till slut smälter berättaren samman med honom för att kunna dela det mörka förflutna som skuggar hans eget liv.

De dunkla butikernas gata är en gåtfull berättelse som sägs ha inspirerat exempelvis Paul Auster. I boken möter vi privatdetektiven Guy Roland som plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När hans chef går i pension beslutar sig Roland för att finna sin rätta identitet.

Patrick Modiano föddes 30 juli 1945 i Boulogne-Billancourt. Efter privatlektioner i geometri för den experimentelle romanförfattaren Raymond Queneau beslöt sig Modiano i tjugoårsåldern för att ägna sig åt skrivande på heltid. Han debuterade med Place de l'étoile 1968 och har idag dryga trettiotalet titlar på sin verkslista.
Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".


Fotograf: Helene Bamberger

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.