Kristina Sandberg nomineras till Augustpriset

måndag 20 oktober 2014


Fotograf: Maria Annas

Motivering: "Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bedvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?"

Liv till varje pris är den sista delen i Kristina Sandbergs hyllade trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. De tidigare titlarna är Att föda ett barn och Sörja för de sina.

Maj försöker göra sitt bästa för att vara glad men kan inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv med skolan och Anitas enstöriga intresse för böcker och film?

Kanske anar Maj hur en större förändring har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall, men numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man.


Pressröster om Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj:
"Att göra en bladvändare av en 1 500-sidig trilogi om en hemmafrus tillvaro borde inte vara möjligt. Men Sandberg lyckas med konstycket /.../"
Nils Schwartz, Expressen


"Kristina Sandberg har skrivit en imponerande trilogi som ger ord åt en historia om en majoritet i marginalen. Den är stark och påstridig och berörande. Den hör till samtidens flöde av fiktiva biografiska och självbiografiska livsberättelser där skönlitteraturen öppnar sig mot nya sätt att skriva liv. "
Anna Williams, Svenska Dagbladet


"Den här generationen fostrade de moderna människorna, och de som kommer efter måste läsa Sandberg om de vill förstå varför Majs hem fortfarande är en så laddad politisk och feministisk plats."
Ulrika Milles, Dagens Nyheter


"Det är ett storartad projekt att lyfta hemmafruns liv ur glömskan, men ännu mer storartat är att låta det vara en paradox. Som läsare beundrar jag och beklagar Maj i samma andetag."
Oline Stig, Tidningen Vi


För mer information hör av dig till Sara Henrikson, Norstedts. Tel: 010 744 21 47 mail: sara.henrikson@norstedts.se

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.