Män läser män, kvinnor läser alla

tisdag 11 november 2014

Är det så?

Jag läste en intervju med ett par för ett tag sedan där ovan fråga diskuterades. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag läste den men i alla fall – det här paret hade reflekterat över att det stämde med dem och kom överens om att mannen endast skulle läsa kvinnliga författare under ett år och kvinnan manliga, vilket hon dock redan gjorde. Det ledde till att mannen upptäckte nya författare som han gillade, som han i vanliga fall aldrig hade valt.

Jag surfar vidare om det här och hittar att män föredrar berättelser som är bildande, som roar och har en klar röd tråd. Män är inte lika stora läsare av den stora deckargenren som handlar om relationer och som utspelar sig på en identifierbar ort. Å andra sidan – där har kvinnor ensamma lyckats skapa enorma framgångar.

I en annan artikel som jag hittar på nätet läser jag sedan följande: "...att man skulle kunna tro att kvinnliga författare idag inte behöver dölja sin könsidentitet för att bli tagna på allvar – men när Joanne Rowling presenterade Harry Potter-serien för sin förläggare fick hon rådet att använda det mer könsneutrala JK. Man trodde inte att böckerna skulle bli populära bland pojkar om det var känt att de skrivits av en kvinnlig författare. Förläggaren hade fel. Potter-böckernas popularitet ökade tvärtom ännu mer efter att författarens sanna identitet hade avslöjats."

Så hur är det egentligen? Läser män bara män medan kvinnor läser alla?

/Anna
---------------------

Stöld av babian är Anna Karolinas debut.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.