Thron Ullberg

Fyra frågor till Cilla och Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlinds första bok, Springfloden, introducerade Tom Stilton och Olivia Rönning. Boken väckte stor internationell uppmärksamhet och såldes till ett tjugotal länder. Springfloden följdes upp med Den tredje rösten och Svart gryning. Snart blir det dags för den fjärde boken i serien, Sov du lilla videung.
söndag 06 mars 2016

Grattis till er båda två, nu blir er tokhyllade bok Springfloden dramathriller på SVT. Hur känns det?

– Det känns väldigt bra. Vi är mycket nöjda med resultatet. Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb. Nu hoppas vi att även TV-publiken tycker det.

Ni är ju veteraner när det kommer till att skriva manus till TV-deckare. Hur var det att förvandla er egen bok till TV-manus?

– Vi har flera gånger gjort adaptioner på andras böcker och det innebär ofta att man måste "slakta" dem för att tränga in historien i ett TV- eller filmformat, vilket inte alltid är så enkelt. Det är lätt att man tappar bort essensen i en berättelse.

När vi skulle ta oss an vår egen bok fick vi dock ett guldläge, eftersom vi fick tio avsnitt på oss för att berätta vår historia. Vi behövde inte ta bort så mycket, snarare lägga till. Vi har gjort en del förändringar på vägen, men inte så många, och eftersom vi hade bra kommunikation med författarna så var de lätta att genomföra. :) Det har varit en rolig och kreativ manusprocess och vi har varit mer delaktiga i hela produktionsledet än vi någonsin varit.

Det är Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson som spelar Olivia Rönning och Tom Stilton. Hur involverade har ni varit i castingen?

– Väldigt mycket. Regissörerna och castingansvariga var oerhört grannlaga med att få fram de bästa skådespelarna, ned till minsta biroll. Vi var hela tiden med i diskussionerna, tittade på alla provfilmningar och är väldigt glada över utfallet.

I höst kommer den fjärde boken i serien om Olivia och Tom. Kan ni redan nu avslöja något om handlingen?

– Som med alla våra böcker tar vi avstamp i aktuella ämnen och fantiserar vidare, så den här gången handlar det om ensamkommande flyktingbarn som försvinner.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.