Sara Mac Key

Anneli Jordahl får 2017 års Ivar Lo-pris

Priset delas ut till ett författarskap som "utgör en ständigt fördjupande undersökning av individers och kollektivs klassidentitet".
tisdag 08 november 2016

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2017 på 125 000 kronor tilldelas författaren Anneli Jordahl med följande motivering:

2017 års Ivar Lo-pris går till Anneli Jordahl, vars författarskap utgör en ständigt fördjupande undersökning av individers och kollektivs klassidentitet. Författaren är en mångbottnad gestaltare, som med nya uttrycksformer förenar fiktion och dokumentation. Efter verk som "Klass - är du fin nog?" och romaner som utgår från Ellen Key eller den egna modern har Anneli Jordahl givit ut "Som hundarna i Lafayette Park", en modern arbetarroman som hjälper oss att förstå sambandet mellan klass, genus och etnicitet.

Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit flera uppmärksammade fackböcker, bland annat Klass - är du fin nog?(2003) och Att besegra fru J (2006), och kritikerhyllade romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009) och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona (2014). Hon är aktuell med romanen Som hundarna i Lafayette Park, en berättelse som visar att medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad. 

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2017. Tid och plats meddelas senare.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.