Liam Karlsson

Nästa höst kommer den femte Millennium-boken

Den 7 september 2017 utkommer den femte delen i Millenniumserien, författad av David Lagercrantz. Boken ges ut samtidigt i ett tjugotal länder, bland annat i USA, England, Frankrike, Tyskland.
fredag 18 november 2016

Norstedts förlagschef Eva Gedin har precis läst ett första utkast av den kommande boken: "Det är fantastiskt att återigen få arbeta med David och en ny Millenniumstory. Jag är imponerad av hur han lyckas nosa upp oväntade teman och bygga överraskande intriger. Precis som förra gången kommer boken släppas samtidigt över hela världen. Och jag kan lova att det blir lika spännande som förra gången."

Till dags dato har den förra boken i Millennium-serien, Det som inte dödar oss, utkommit i drygt 40 länder och sålt i 5 miljoner exemplar.

Vi ställde några frågor till David Lagercrantz, som för andra gången berättar historien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. 

Kunde du in i din vildaste fantasi föreställa dig den uppmärksamhet som boken rönte?

Jag minns när vi gick ut med nyheten att jag skulle skriva den fjärde boken i serien och vi på allvar undrade om det skulle tas emot med en axelryckning. Istället blev media halvt galen och så fortsatte det. Jag fantiserade förstås ibland att det skulle bli en stor framgång, det ligger i min läggning. Jag är en hopplös dagdrömmare. När jag sliter som värst drömmer jag om triumfer, och givetvis blir jag för det mesta besviken. Men den här gången var det tvärtom. Jag häpnade över gensvaret.

Hur hittar du motivation till att skriva vidare på Millennium-serien?

Dels från det fantastiska universum Stieg Larsson skapade och dels fick jag en idé på en semesterresa med min familj, som väckte samma feber i mig som sist. Det var inte alltid bra för min sömn och min neuros, men det är bra för boken.

Du har valt att skänka en del av dina intäkter från Millennium till Läsrörelsen. Varför till dem?

Jag arbetar nu för att få unga människor att läsa god litteratur. Jag tror högtidligt att det är viktigare än någonsin i en tid när högerpopulism och extremism växer sig allt starkare. Vi får ständigt rapporter om att de som främst attraheras av dessa krafter är de som inte läser böcker och fått utbildning i kritiskt tänkande.

Registrera dig här om du vill ha de senaste nyheterna om Millenium 5! 

65 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.