Columbia Records

Fredrik Virtanen har skrivit förordet till Bob Dylans Sångtexter 1961-2012

”Det här är en vild häst att tämja och jag har inte ens sporrar”. Fredrik Virtanen berättar om uppdraget att skriva förordet till Bob Dylans Sångtexter 1961-2012 – julens hårdaste klapp.
fredag 16 december 2016

”Han är en av Sveriges skarpaste skribenter, hans penna är lika politiskt vass som kulturellt bred. Därför var han vårt bästa och främsta val för den här boken”, säger Norstedts förlagschef Eva Gedin om beslutet att be Fredrik Virtanen skriva ett förord till den nya utgåvan av Sångtexter 1961-2012. Vi bad Fredrik själv berätta hur arbetet gick till.

Fredrik, vilken var din första tanke när du fick frågan om du ville skriva förordet?

Ett: Att de borde ringt PO Enquist. Två: Att det här är en vild häst att tämja och jag har inte ens sporrar.

Jag vet att du själv skrev till Dylans agenter för att bli godkänd för uppdraget, vad skrev du till dem?

Exakt så här:

”Dear Sirs,

Ain’t it just like the night to play tricks when you’re tryin’ to be so quiet?

It would be an honour for me as a lifelong Bob Dylan fan, but even more as a pop culture journalist, to make a few remarks on the genius of Mr. Dylan’s writing. The foreword would essentialy focus on the gravity and depth of the lyrics. This is, in my point of view, even more than the showmanship and howlin’ voice, the key to the overwhelming impact Mr. Dylan has had on the world.”

Det var bara ett utkast till vad jag tänkte skriva, ihopkladdat på en minut, ej korrläst och med tvivelaktig grammatik, som jag skickade till Eva Gedin för synpunkter. Men hon drog iväg det, det var brådis, och det räckte tydligen så. ”I had them at Visions of Johanna”, för att citera Rene Zellweger.

Nu kom ju inte Dylan till Stockholm för att ta delta i ceremonin den 10 december, hur hoppas du att han firade priset?

Genom att fila på en mycket skarp föreläsning. De få gånger han hållit tal har han bländat åhörarna med humor och bildning, men då vanligtvis med djupa musikaliska och historiska referenser. Här kan man anta att han kan blända oss med möjligen mer oväntade litterära kunskaper. Bob Dylan har alltid oväntade talanger, de flesta vet inte att han är enormt duktig på att svetsa till exempel.

312 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.