Marie Genet Grönlund

Boxning och rasism i Lena Bezawork Grönlunds debutroman

Har utnämnts till ett av 2017 års kulturhopp av Dagens Nyheter.
torsdag 05 januari 2017

I dagarna romandebuterar Lena Bezawork Grönlund med sin bok Slag. I den får vi i följa hur huvudpersonen Fikirte och hennes etiopiske far berättar om Sverige på åttiotalet, om Etiopien som de lämnat men som alltid finns med dem. De berättar om vänskap och kärlek, om historien de har gemensam, och om rasismen de båda utsätts för. Och om boxningen, den som förenar dem. Lena Bezawork Grönlund skriver lågmäld, lyrisk prosa i starka ögonblicksbilder och häromdagen utnämndes hon av Dagens Nyheter till ett av 2017 års kulturhopp.

Grattis! Hur känns det?

- Det känns jätteroligt!

Berätta om din romandebut Slag!

- Det är en berättelse om Fikirte, en tjej som håller på med boxning under ett 80-tal präglat av rasism. Den handlar om platsen hon växer upp på och hur hon förhåller sig till den.

Du har tidigare skrivit poesi på engelska, hur skiljer de olika språken sig åt för dig som författare?

- Engelska är ett språk med mycket synonymer och det ger en frihet och ett stort svängrum att uttrycka sig, för mig var det i alla fall så när jag skrev lyrik. Engelskan kom också mer naturligt och låg närmare känslorna på något sätt men i berättandet som form tycker jag svenskan oftare är kärnfull där engelskan kan kännas för vattnig och för bred. Svenskan har en direkthet som jag är vacker och inspirerande.

Du inleder 2017 med att romandebutera, vad hoppas du mer att det nya året ska ge?

- Jag hoppas på ett bättre år för världen än det som precis gått! Jag hoppas också på ett gott skrivår!

Lena Bezawork Gönlund är född 1975 i Addis Abeba i Etiopien och är uppvuxen utanför Umeå i Västerbotten. Hon jobbar som bibliotekarie i Huddinge och har bland annat arbetat med mångfaldsfrågor, särskilt med fokus på litteratur för barn med afrikanska rötter. Hon har tidigare blivit publicerad som poet på engelska.

193 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår