Fredagsreceptet: Havrescones med äpple

Datum

24 Februari 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept från en av alla våra kokböcker. Den här veckan blev vi sugna på brunch med scones från boken Green Kitchen Travels av David Frenkiel och Luise Vindahl. I den lagar de vegetarisk mat från världens alla hörn.

Nedan hittar du förteckning över ingredienser och tillvägagångssätt. Lycka till!

***

Torra ingredienser

200 g (drygt 4 dl) glutenfritt havremjöl (gör eget genom att mala 6 dl glutenfria havregryn i en matberedare eller mixer)
150 g (3 dl) bovetemjöl eller valfritt mjöl
1 msk arrowrot eller majsstärkelse 
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk havssalt

Blöta ingredienser

75 g (5 msk) rumstempererad kallpressad kokosolja
3 msk mandelsmör (eller valfritt nöt- eller frösmör)
2 ½ dl naturell ekologisk GMO-fri sojayoghurt (eller valfri yoghurt)
2 matäpplen, grovrivna med skal (det behövs ca 175 g/3 dl), pressa försiktigt ut överflödig fruktsaft

***

Värm ugnen till 225 grader och ställ in en plåt. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Dela kokosoljan i mindre bitar och smula ner dem i mjölblandningen tillsammans med mandelsmöret. Finfördela olja och smör med fingertopparna till smulig konsistens.

Tillsätt sojayoghurt och rivet äpple och rör om med en träslev tills degen kan bearbetas för hand. Degen kan vara lite smulig, men den ska hålla ihop när man trycker ihop den – knåda inte för mycket, då får du hårda scones. Om degen känns för torr kan man tillsätta lite mer yoghurt, om den är för blöt kan man tillsätta lite mer mjöl. Platta ut degklumpen på mjölat bakbord till en 25 cm stor rundel, ca 2 ½ cm tjock. Ta ett 7 ½ cm kakmått eller ett glas och skär ut så många scones du kan. Knåda och platta till spillet och skär ut fler scones vartefter. Lägg sconesen på ett bakplåtspapper på plåten. Grädda i 15-16 minuter, eller tills de är frasiga på utsidan och lite fuktiga inuti. Dela sconesen försiktigt och bred sylt eller hemgjord marmelad mellan halvorna. Ät dem varma. Inget går upp mot nybakade scones! 


David Frenkiel och Luise Vindahl står för nydanande och spännande vegetarisk mat. Deras blogg greenkitchenstories.com har många läsare och inspirerar människor över hela världen att laga god och nyttig vegetarisk mat med endast naturliga ingredienser. 

Relaterat

Om boken

David Frenkiel och Luise Vindahl står för nydanande och spännande vegetarisk mat. Deras blogg www.greenkitchenstories.com har många läsare och inspirerar människor över hela världen att laga god och nyttig vegetarisk mat med endast naturliga ingredienser. Nu kommer uppföljaren till deras otroligt populära kokbok Green Kitchen Stories.

Green Kitchen Travels innehåller runt hundra recept som är inspirerade av familjens resor. Nästan alla recept är glutenfria och många är veganrecept eller har förslag på hur man vegananpassar dem.

Börja dagen med en mexikansk frukostsallad och linsdumplings eller en läcker chokladcroissant bakad med rågmjöl. Festa på champinjoner på moriskt vis, eller en nötig och fräsch Pad Thai utan nudlar. Avsluta med en mjölfri chokladkaka med vilda bär. Alla recept följer David och Luises filosofi kring mat: hälsosamt och naturligt med djärva smaker.

Dottern Elsa vara bara sju månader när familjen gav sig av på en jordenruntresa. Deras erfarenhet av att resa med barn presenteras i ett eget kapitel. Davids fantastiska mat- och resefotografi gör boken till en inspirerande vegetarisk, vegansk och glutenfri kokbok med moderna recept.



Läs mer

David Frenkiel, Luise Vindahl

Green Kitchen Travels