Angelica Zander

Fredagsreceptet: Dekadent tryffeltårta

Ingen kan gissa att denna drömtårta är både raw och vegansk.

fredag 10 mars 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker, lagom till helgen. Den här veckan bjuder vi på en underbar tryffeltårta ur boken Rå matglädje av Erika Frost. ”Jag föreställer mig att dekadens, om den hade en smak, skulle smaka precis som den här tårtan”, säger Erika om sin chokladdröm. Nedan följer recept och tillvägagångssätt. Lycka till!

Här hittar du alla våra fredagsrecept!

***

16 bitar

Botten:

2 ½ dl mandel eller hasselnötter
8 medjooldadlar, urkärnade
3 msk rawkakao
1 nypa salt

Fyllning:

9 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
2 ½ dl kokosolja
½ dl vatten
2 ½ dl lönnsirap
2 dl rawkako
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Garnera med till exempel färska bär, chokladbitar och ätbara blommor.

***

Gör så här:

Börja med att klä botten av en springform med plastfolie. Vänd bottenplattan upp och ner så slipper du få en rand längs kanten på bottnen. En ren skönhetsdetalj men viktigt för mig.

Botten:

Grovhacka nötterna i en mixer. Tillsätt dadlar, kakao och salt och mixa sedan tills du har ett hack, inte som en deg – då har du mixat för länge. Hacket ska gå att forma men nötterna ska fortfarande vara i lite bitar. Den konsistensen bryter fint mot den helt släta tryffelfyllningen. Tryck ut massan jämnt i formen och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning:

Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa alla ingredienser. Har du en liten mixerkanna? Dela upp receptet i två, annars har du ihjäl mixern.

Smaka av krämen när den är helt slät. Vill du ha mer choklad, sötma, sälta? Öka då på. När du är nöjd, häll fyllningen i formen och låt stå i frysen minst 8 timmar.

Låt tårtan tina 20-30 minuter före servering. Tårtan kräver nästan lite bär för att komma till sin rätt då den är väldigt mäktig. Jordgubbar, fikon eller kanske lite hallon?


Erika Frost är kocken med ett brinnande intresse för raw och växtbaserad kost. Hon driver tillsammans med sin bästa vän rawfoodcaféet i Bottnaryd och restaurangen i Göteborg. Hon bloggar på Rawness och instagrammar på @LoveLiveRaw, där hon har över 200 000 följare.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.