Fredagsreceptet: Sommarspecial med plockmat

Datum

5 Maj 2017

Det börjar dra ihop sig för alla tillställningar som hör försommaren till: studentmottagningar, barndop, cocktailpartyn och picknick i parken. Därför kommer vi under tre fredagar framöver bjuda på recept från boken Plockmat – perfekta bufférätter när många magar ska ha sitt.

Först ut är smarriga smördegsknyten med fetaost. Perfekta att göra i förväg och ha på lut i frysen, ta fram och grädda strax innan gästerna kommer.

Alla våra fredagsrecept hittar du här!

***

Till ca 36 knyten

2 rullar färsk smördeg (à 250 g)
200 g fetaost
1 liten rödlök
1 burk gröna oliver (150 g)
½ kruka oregano

Pensling
1 ägg

Garnering
Oregano

***

Gör så här:

1. Grovriv osten. Skala och finhacka löken. Låt oliverna rinna av och skiva dem. Hacka oreganon (spara lite till servering). Bland ost, lök, oliver och oregano.

2. Rulla ut smördegen. Ta ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Fördela fyllningen på ena halvan av rundlarna. Vik över den andra halvan och nyp till runt kanterna. Lägg knytena på en bricka och ställ i frysen.

3. Ta fram och lägg smördegsknytena på plåtar med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda knytena mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera dem ljumna garnerade med oreganokvistar. 

Relaterat

Om boken

Att bjuda folk på mat måste inte betyda sittande bord och trerättersmiddag klockan sju. Många gånger passar det bättre att servera plockmat - mat som kan ätas sittandes eller ståendes, och där gästerna kan få droppa in när det passar. När antalet sittplatser, tallrikar eller timing i matlagningen inte sätter gränserna öppnas fler möjligheter till fest!

I Allt om mats Plockmat presenteras mängder av recept för stora och små tillfällen. Det kan handla om enkelt plock till inflyttningsfesten där man varken behöver bestick eller tallrikar som är svåra att hitta i flyttstöket, eller after work-hänget där maten fort måste snos ihop när man själv kommer hem samtidigt som gästerna. Men plockmat fungerar också utmärkt till nyårsminglet där man kanske hellre dansar än fastnar i en lång sittning. Vad sägs till exempel om oxfilétartar, ankleverkanapéer och ostron på fem olika sätt?

Cashewnötssnurror, miniburgare på högrev och kantarellkanapéer, grönkålspizzor och pinchos med kallrökt lax här finns mat för alla tillfällen: hemmakvällar med de närmaste, öppet hus med trädgårdsbuffé och större fester med många gäster. Recepten kompletteras med välbehövliga praktiska råd och tips: Vad kan förberedas? Hur mycket mat går åt? Hur lång tid tar maten att laga? Vad passar ihop och vad kan vara bra komplement?

Läs mer

Allt om Mat

Plockmat