Foto: Ulla Montan

Sveriges mest spelade dramatiker har samlat sina pjäser

I samband med att Per Olov Enquist samlar sin dramatik i två volymer bad vi hans redaktör ställa några frågor till författaren. 

tisdag 09 maj 2017

Per Olov Enquist är Sveriges mest spelade nu levande dramatiker, och den efter Strindberg mest spelade någonsin. Nu finns alla hans pjäser samlade i två vackra band, bland dem två dramatiseringar som aldrig tidigare funnits i bokform, librettot till Livläkarens besök och pjäsbearbetningen av Blanche och Marie. I samband med utgivningen av Dramatik I. Kammarspelen och Dramatik II. De politiska bad vi hans redaktör, Henrik Sjöberg, att ställa några snabba frågor.

PO, det har varit kolossalt stimulerande och intressant att få arbeta med dina pjäser, och jag är faktiskt helt förbluffad över hur snabbt man dras in i dem och hur bra de funkar som läspjäser. Om detta skulle jag kunna ställa en massa frågor. Men jag börjar i stället med en fråga om din förra redaktör, den legendariska Ingeborg Mueller-Fernlund, som gick bort 2015 efter att ha arbetat på Norstedts sedan 1960-talet, lika länge som du utkommit med dina böcker här. Kan du säga några ord om ert samarbete?

– Vi utarbetade en mycket bra metod tillsammans. Ett litet frågetecken i marginalen betydde ”Nu förstår jag inte vad du svamlar om! Skriv om så att man förstår!” och ett utropstecken betydde ”Det här är ju skitdåligt, vill du verkligen att läsaren ska se det här! Skriv om!”

Var hon verkligen så … sträng?

– Hon var en enastående lyhörd redaktör.

Vid genomgången av Chez Nous, som du skrev tillsammans med Andes Ehnmark, stötte jag på regianvisningen ”(firkar nervöst)”. Jag blev så klart lite förvånad. Vadå ”firkar”? Vad betyder det? Kunde det ha blivit ett bokstavsfel, skulle det kanske stå ”fingrar”?

– Anders och jag satt i en stuga i skogen och skrev på Chez Nous när han plötsligt tittade upp från skrivmaskinen och utbrast: ”PO, vad fan menar du med ’firkar nervöst’? Varför står det så?” ”Jag har inte en aning, det måste vara du som har skrivit det”, ropade jag från soffan i rummet intill, ”men det låter ju ganska bra.” ”Ja, då får det väl stå så.” ”Det får väl det.” Och så var det med det.

När vi började arbeta med de här böckerna lovade vi dig att det här skulle bli de snyggaste böcker du någonsin gjort. Blev det så?

– Ja, så blev det.


Håkan Liljemärker, som gjort formgivningen till Per Olov Enquists samlade dramatik, berättar hur omslagen togs fram.

249 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2017
249 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.