Foto: Maria Annas

Kristina Sandberg får Stockholms stads kulturpris

”Med kroppslighet och känslig psykologi blottlägger hon hur de mest oansenliga personliga erfarenheter hänger ihop med större samhälleliga och sociala strukturer”.

torsdag 18 maj 2017

Varje år delar Stockholms stad ut priser till kulturutövare eller möjliggörare som ”har haft stor betydelse för staden och dess kulturliv”. Årets kulturpriser går till Erik Lundin (musik), Beth Laurin (konst), Danjel Andersson (scenkonst), Suzanne Osten (kultur för barn och unga) och författare Kristina Sandberg som får priset i litteraturkategorin.

”2017 firar Kristina Sandberg tjugo år som författare. I ett ständigt uppåtstigande författarskap skildrar hon djupt mänskliga erfarenheter av livets brytningstider, människors inre motstridigheter och relationers sårbarhet. Med kroppslighet och känslig psykologi blottlägger hon hur de mest oansenliga personliga erfarenheter hänger ihop med större samhälleliga och sociala strukturer. I romantriolgin om Maj låter hon med språklig detaljrikedom ett människoöde breda ut sig över decennierna, hon gör det osynliga synligt och skapar utrymme åt den instängda. Det smutsiga och fula vilar mitt i det vackra och perfekta. Historien om Maj är redan en del av vår moderna litteraturhistoria”, skriver Stockholms stad i sin motivering.

Priserna delas ut vid en ceremoni i Stadshuset den 18 augusti. Senare samma kväll presenteras pristagarna vid en publik ceremoni på GAT-scenen inom Kulturfestivalen.

Läs mer om pristagarna och hur du nominerar inför nästa års priser här!

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.