Fredagsreceptet: Thaisallad som boostar både ditt inre och yttre

Datum

25 Maj 2017

Maria Ahlgrens nya bok Beautyfood är den första av sitt slag på den svenska marknaden. Med inspiration från Japan har hon komponerat ett gäng recept som ger huden och håret de bästa förutsättningarna att stråla av välmående.

Om thaisalladen som vi bjuder på idag säger Maria: ”Ett helt superteam av skönhetsboostande superstjärnor på en och samma tallrik! Här finns tillräckligt med antioxidanter för att få nationens samlade rynkstam att darra. Dessutom beroendeframkallande god. Denna beställer min karl varje gång han fyller år eller får bestämma fredagsmysmat. Vill passa på att flika in att min karl vid 41 års ålder fortfarande ibland får visa leg på Systembolaget, vilket gör denna beautykock mäkta stolt (okej då, lite är väl svärisarnas förtjänst också).” 

Här hittar du alla våra fredagsrecept!

 

2 PORTIONER 

2 stora eller 4 små sötpotatisar 
½ msk kokosolja 
en rejäl nypa flingsalt 
2 stora morötter 
1 röd paprika 
70 g babyspenat 
1–2 avokado 
3 msk pumpafrön 
½ dl lättrostade kokoschips 
1 stor kruka koriander (eller 2 små) 

KRÄMIG JORDNÖTSDRESSING MED LIME OCH CHILI 

½ dl jordnötssmör (osaltat) 
1 dl kokosmjölk 
2 lime, saften 
1 msk röd thaicurrypasta 
en nypa flingsalt 
ev lite vatten om såsen blir för tjock 

 

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär sötpotatisen i kuber. Smält försiktigt kokosoljan i en kastrull eller i mikron. Rör runt sötpotatisen i olja och flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen tills bitarna är gyllene och krispiga, det tar cirka 30 minuter beroende på ugn. Ta ut och låt svalna. 

Mixa alla ingredienser till dressingen med stavmixer och ställ åt sidan. Rosta pumpafröna tillsammans med en nypa flingsalt i en torr panna på medeltemperatur. De ska bli lätt gyllene. Dra av från värmen, häll över på en tallrik och låt svalna. 

Skala morötterna och finstrimla dem och paprikan, eller kör på mandolin. Lägg det skurna i en skål med babyspenat. Vänd ner dressingen och rör runt. Lägg på tärnad avokado, sötpotatis, rejält med koriander, pumpafrön och kokos.

Relaterat

Om boken

Går det att äta sig snyggare? Finns nyckeln till strålande hy, starkare naglar och glansigare hår på tallriken? Kan vi, med helt vanliga råvaror, montera upp en stoppskylt mot rynkor, plitor och grånande hår? Ja! enligt skönhets- och hälsoredaktören Maria Ahlgren. I en modern, effektiv skönhetsrutin är kastrullen lika viktig som krämburken.

I boken Beautyfood guidar Maria Ahlgren oss mellan de magiska råvarorna och vad de kan göra för vårt utseende, med över 80 oemotståndliga färgsprakande recept. Bland annat bjuder hon på varma och kalla bowls, grönhet som ger skönhet, ljuvliga desserter och såväl festliga Friday facefoods (inklusive beautyproofade cocktails) som Beautybrunch för att börja helgen på bästa sätt. Här hittas också en matig Beautypedia som berättar precis vad alla dessa skönhetsboostande råvaror gör för hud, naglar och hår, och varför de bör finnas i varje lysterjägares skafferi.

Läs mer

Maria Ahlgren

Beautyfood

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

15 maj 2019

Hudvård från köket!