Fredagsreceptet: Gör din egen snaps till midsommar!

Datum

16 Juni 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan sätter vi igång med midsommarförberedelserna och gör två snapsar ur boken Vilda växter. Fläder och johannesört finns för många precis runt knuten och är tillsammans med brännvin det enda du behöver för att göra din egen snaps.

Alla vår fredagsrecept hittar du här!

***

Fläder

Använd endast nyutslagna blomställningar. Skölj dem i rikligt med kallt vatten. Låt rinna av. Täck med brännvin och låt dra i sju dagar. Tillsätt eventuellt också några fina strimlor av citronskal. 

Johannesört

Plocka nyutslagna blommor. Täck med brännvin och låt stå 1 vecka. 

Relaterat

Om boken

Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.

Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.

Läs mer

Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg

Vilda växter