Foto: Alexander Mahmoud

Gun-Britt Sundström får Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris 2017

Hennes översättning av Sigrid Undsets romansvit om Kristin Lavransdotter är ”på högsta språkliga nivå”.

torsdag 22 juni 2017

För sjätte året i rad delas Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris ur de nyhlénska medlen. I år går priset till Gun-Britt Sundström för nyöversättningen av Sigrid Undsets romansvit om Kristin Lavransdotter.

Styrelsens motivering:

”Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris ur de nyhlénska medlen för 2017 tilldelas Gun-Britt Sundström, Sverige, för hennes nyöversättning av norska författaren Sigrid Undsets romansvit om Kristin Lavransdotter från 2016. Det är ett minutiöst och gediget översättararbete på högsta språkliga nivå, en modern översättning av ett verk som talar till unga människor i Norden .”

Prissumman på 50 000 kronor delas ut för ”översättning mellan de nordiska språken av litterärt eller essäistiskt verk eller en översättares gärning som helhet”. Priset har tillkommit genom en donation till Letterstedtska föreningen från fd universitetslektorn i tyska vid Stockholms universitet Lars-Olof Nyhlén och hans maka Marthe, Hässelby.

Gun-Britt Sundström är svensk översättare, författare och kulturjournalist. Hon har arbetat som kulturjournalist på Dagens Nyheter och Stockholms-Tidningen. Hon var svenskexpert i bibelkommissionen 1980–2000 och styrelseledamot i Svenska språknämnden 1987–2002. Som författare är Gun-Britt Sundström mest känd för Maken (1976) och För Lydia (1973). Sedan 1990-talet är hon verksam som översättare av romaner, biografier samt barn- och ungdomsböcker. 2003 utnämndes hon till hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Prisutdelning för Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris ur de nyhlénska medlen 2017 äger rum senare under året.

Letterstedtska föreningen arbetar sedan 1875 med att befrämja samarbetet mellan de fem nordiska länderna inom vetenskap, konst och industri. Läs mer på föreningens hemsida.   

289 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.