Fredagsreceptet: Paul Svensson bjuder på vegetarisk grillning

Foto: Rickard Rönnerstam

Datum

30 Juni 2017

Foto

Rickard Rönnerstam

Paul Svensson är en av Sveriges främsta kockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för flera toppkrogar. Han är också en välkänd tv-kock. I boken Grilla vego får vi lära oss hur enkelt, smakrikt och mättande det blir med helvegetarisk grillning. Vi bjuder på två recept ur boken!

Alla våra fredagsrecept hittar du här.

***

Salviaspäckad aubergine

4 portioner

2 auberginer
10 salviablad
2 msk olivolja
25 g smör
salt och svartpeppar

Tänd grillen. Sprid ut den glödande kolen.

Dela auberginerna på längden. Skär djupa sneda snitt i aubergineköttet utan att skära igenom.

Pressa ner salviablad i varje snitt. Salta lite på snittytan och låt det vätska sig en aning.

Pensla snittytorna med oljan. Salta och peppra.

Grilla auberginerna med snittytorna neråt på direkt glöd under lock tills de börjar mjukna. Vänd upp dem och lägg en tunn skiva smör på varje halva. Baka (fortfarande på direkt glöd under lock) tills auberginerna är helt mjuka.

Ta auberginerna från grillen och servera direkt, gärna med jerkat ris, naturell grekisk yoghurt och grillad tomatsås som mixats slät.

Grillad tomatsås

1 gul lök, halverad
1 morot
1 paprika
½ röd chili
2 vitlöksklyftor
2 färska lagerblad, finhackade
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
5 timjankvistar
500 g krossade tomater
1 kruka basilika, grovskuren
salt och svartpeppar

Tänd grillen med rikligt med kol. Fös den glödande kolen till en ring ut mot kanterna.

Grilla gul lök, morot, paprika och chili runt om på indirekt glöd under lock tills de fått ordentlig färg.

Ta av från värmen, låt svalna lite och grovhacka grönsaker och vitlök.

Värm upp en kastrull på gallret. Fräs grönsaker, vitlök och lagerblad i oljan cirka 10 minuter tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vin, timjan och tomater och sjud ytterligare 30 minuter. Rör ner basilikan och smaka av med salt och peppar.

Såsen går att mixa om du vill ha slätare konsistens, men jag tycker den är godare när den är lite chunky.

Relaterat

Om boken

Grilla utan kött - går det? Javisst går det! Det blir gott och mättande och är dessutom enkelt. Vad sägs om sojagrillad fänkål, salviaspäckad aubergine och glödbakad potatis med rökt gräddfil? Varför inte testa en grillad sallad med mango och getost, eller bjuda in till pizzakväll med en underbar tomatsås gjord på grillen?

Kocken Paul Svensson, den vegetariska matens förespråkare, tar dig här med i den gröna grillvärlden och låter dig smaka allt från varma, härliga sallader till grillade efterrätter. Du får en liten grönsaksskola och lär dig att ta hand om grönsakerna, piffa dem så där som bara kockar kan till att smaka som det godaste du någonsin ätit. Du får också lära dig hur grillen fungerar på bästa sätt, vilken utrustning, vilket bränsle och vilka grilltekniker du behöver.

I boken Grilla Vego får vi lära oss hur enkelt, smakrikt och mättande det blir med helvegetarisk grillning.

Läs mer

Paul Svensson

Grilla vego

Relaterade artiklar

Foto: Rickard Rönnerstam

30 juni 2017

Fredagsreceptet: Paul Svensson bjuder på vegetarisk grillning